DRAMATIČNA NOĆ

Kako smo preživjeli vatreni pakao u Raslini: ‘Kuća? Ma što bude, bit će... Bježi brodom i spašavaj živu glavu!‘

U najvećem požaru u posljednjih nekoliko godina izgorjelo je više od 3300 hektara te između 10 i 20 kuća
 Luka Gerlanc/Cropix

Stanovnicima Zatona i Rasline u srijedu navečer je najgore bilo slušati razarajući huk vatre. Jučer ujutro ih je pak šokiralo kada su vidjeli razmjere štete koju je veliki požar učinio u njihovim selima i okolici.

Ipak, u selima dan nakon velike nesreće nema panike. Da šetate samo po centru tih malih mjesta, malo tko bi uopće primijetio da se išta događalo. Ima tu čak i mjesta za koju šalu.

- Maslina dobro gori, imat ćemo se čime grijati ove zime - govore mještani ironično.

Upravo su maslinici i polja najviše nastradali. Mediji od srijede pišu o deset do dvadeset uništenih objekata, no prilikom pregleda terena uvidjeli smo kako od tog broja samo nekolicinu čine kuće u kojima se živi. Ostalo su pretežno kućice u polju.

Ipak, situacija je daleko od toga da štete nema.

image
Tomislav Krišto/Cropix

Mira Gulin iz Rasline nam govori da je sretna što je obranjen njezin dom. - Kuću smo uspjeli obraniti, ali štalu i garažu ne - govori nam, pokazujući svoje kokoške koje je ubila razarajuća vatra.

- Nema više naših jadnih kokica - kaže gospođa Mira pa nastavlja:

- Susjedima je urušilo krov, a svi su osobe s posebnim potrebama. Smjestili su ih negdje - govori. Vatra je, kaže, došla, a oni se nisu niti snašli.

- Došla je brzinom svjetlosti. Uhvatila nam je lozu kod kuće, no kanaderi su spasili stvar - priča. Ona nije vidjela dramatične trenutke u kojima joj je kuća gotovo izgorjela.

- Imam astmu pa sam se odmah sklonila prema moru jer me počelo gušiti. No gledala sam od dolje, gorilo je sa svih strana - prepričava.

Pitam ju je li je bilo strah, a ona se samo nasmije. No, zadovoljna je kako je sve prošlo. - Glava je na ramenu, idemo dalje - govori.

Pakao od srijede uvečer prepričava nam i Milan Gulin, Mirin suprug.

- Vatra je od Zatona došla u iznimno kratkom vremenu. Dobili smo naređenje da napustimo kuće jer će kod nas požar stići za pet minuta. Tako je i bilo - govori on. Objašnjava da su u to vrijeme sve vatrogasne snage bile u Zatonu, gdje je već opasno buktjelo. - Gorilo je na više mjesta i jednostavno je bilo nemoguće da sve pokriju. A mi smo onda, kad smo vidjeli da stvar postaje opasna, otišli spasiti živu glavu. Prijetila nam je prava opasnost. Kuća? Rekli smo: što bude, bit će - govori Milan.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Na prvoj crti obrane

Njih desetak se ukrcalo na mali kaić, njime su krenuli prema otoku Prukljanu.

- Na obali se od dima jednostavno više nije moglo stajati. Nije se moglo disati, svima su tekle suze. Stajali smo i gledali kanadere kako pokušavaju spasiti kuće. Kasnije su nam mobitelom javili da nam je dom obranjen - priča.

Prisjeća se da je njihova kuća i tijekom rata bila na prvoj crti obrane.

- A sada smo opet. Problem je u tome što su oko nas brojna zemljišta koja imaju neriješene vlasničke odnose. Imaju i po desetke vlasnika pa se o zemlji nitko ne brine. Oduvijek sam svjestan da može doći do ovakve ili slične situacije - zaključuje Milan.

Nešto niže od njegove kuće je privatni posjed čiji je vlasnik iz Šibenika, a na svojoj zemlji skuplja metalni otpad; od perilica za rublje do olupina starih automobila. Taj je posjed cijeli izgorio, a saznajemo da je na njemu bilo i nekoliko pasa koji nisu uspjeli pobjeći.

Dok se vozimo po Zatonu, uz cestu nailazimo na 14-godišnjeg Augustina Relju Miloševića, koji uz pomoć starijeg obiteljskog prijatelja Gorana zalijeva još tinjanjuća stabla.

- Gledamo da zalijemo što možemo da se ne bi ponovno zapalilo ako se ponovno podigne vjetar - govore Goran i Augustin, koji ponosno dodaju i da su ugasili jedan gorući bor.

Do mjesta na kojem smo ih sreli došli su biciklima, išli su u patrolu kako bi provjerili ima li manjih požarišta čijim gašenjem mogu pomoći vatrogascima.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

- Sinoć je bilo pakleno. Strah me je, ali ga ne pokazujem. Treba ostati što smireniji, dobro paziti, biti brz i usklađen s drugima - kaže mladi i hrabri Augustin. Njima dvojici pomažu i dvije turistkinje, Francuskinje. Uzele su boce s vodom i također zalijevaju raslinje uz cestu.

Jedna od njih, Chiara, otkriva nam kako su stigle u Zaton taman kad je počeo požar.

- Bilo je dramatično, još s mosta smo vidjele veliku vatru. Nikad se nismo susrele s ovako velikom vatrom. Ja sam ostala smirena, ali moja prijateljica je bila koma - kaže Chiara i nastavlja pomagati.

U Raslini smo pak sreli vatrogasce koji su u pomoć stigli iz Kučića i iz Dugog Rata. Sjede u hladu, čekaju u pripravnosti. Oni su u Raslinu stigli u jučer ujutro.

image
Tomislav Krišto/Cropix

Opasno bez kanadera

- Kako je bilo? Što da vam kažemo, vidite oko sebe. Čim požar izađe iz svojih gabarita i postane nekontroliran, radi se o katastrofi. Kad je pao vjetar, već se moglo nešto napraviti. Ali vremenski uvjeti nam nikako nisu išli u prilog - pričaju ovi vatrogasci, koji čekaju u pripravnosti, paze da se ne bi što dogodilo.

- Odmorni smo i spremni za svaki nastavak situacije - ističu.

Neki od njih su vatrogasci i 30 godina. I oni kažu da pamte svakakve požare, ali da je ovaj vjerojatno najbliži onome koji se 2017. godine dogodio u Splitu.

- No sada je gore utoliko što je stradalo više kuća i vozila. Požar je bio iznimno eruptivan, budio se na raznim mjestima. Ljudi su bili u panici. Temperatura je visoka, suša velika, a vjetar jak, s time da je i mijenjao smjerove. Razvoj situacije je nažalost morao biti ovakav. Kad kanaderi ne mogu vladati požarom, stvar je opasna. Jednostavno nisi mogao tako brzo ići s lokacije na lokaciju - objašnjavaju. Kažu da u Šibensko-kninskoj nema sezonskih vatrogasaca. Pogubna je to stvar, govore, tim više što je ova županija dosta veća od njihove.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Pita li se netko zašto nema sezonskih vatrogasaca? Da nemam ženu i djecu, da sam momak, radije bih konobario za deset tisuća kuna nego kao vatrogasac za četiri tisuće držao glavu u torbi - govore.

Unatoč svemu, obožavaju svoj posao. - Žena mi treba roditi za 20 dana, a vidi gdje sam ja - kaže jedan od njih.

- Moraš ovo voljeti. I biti lud - nadovezuje se drugi.

Vidi se da su svi navikli na adrenalin. Iako su sretni da velikog požarišta jučer više nije bilo, u očima im se svima vidi da im teško pada čekanje. Radije bi bili u akciji.

- Dok sam bio momak, nismo imali prave vatrogasne opreme. Išli smo gasiti u gaćama, a do požarišta bi nas vozio tamić - prisjeća se jedan od njih.

- Pere nas ta akcija i to je to - objašnjavaju svoj poriv da pomognu.

Žao im je, govore, da ih i prije nisu poslali u zaleđe Vodica.

- To je jedan od problema sustava. Nas deset do 15 sjedi u smjeni, a oni dignu jedno vozilo. Tako je i s ovim, kasno se reagira na podizanje dodatnih snaga. Manje košta nafta koju bismo mi potrošili da negdje dođemo nego što bi bila materijalna šteta. Ma, i sve da se na pola puta vratimo, šteta bi bila manja - zaključuju.

Materijalna šteta je velika, izgorjelo čak 3300 hektara

Štete koje je prouzročio veliki požar u Raslini i Zatonu na šibenskom području još se zbrajaju. Prema riječima ravnatelja Civilne zaštite, Damira Truta, koji je jučer posjetio požarište, materijalne štete su velike, opožareno je oko 3300 ha površine, ima dosta oštećenih i izgorjelih objekata i vozila, a uništeni su i poljoprivredni nasadi.

- Situacija je pod kontrolom, ali treba i dalje biti na oprezu jer se, prema najavama vremenskih prilika, opet očekuje jačanje vjetra. Vidljivo je već sada da vatrogasnih snaga ima dovoljno, pomaže i vojska, na terenu su cijelo vrijeme policijski službenici i pripadnici civilne zaštite, a veliku pomoć pružili su i sami građani.

Policija i inspektor zaštite od požara na terenu provode očevid, nakon čega će se znati točni podaci. Sve izmještene osobe koje su u srijedu tijekom noći izrazile želju da se sklone jučer su vraćene kućama (osim 4 osobe koje su smještene u staračkom domu u Šibeniku) - zaključio je Trut.

I premijer Andrej Plenković osvrnuo se na sjednici Vlade na požar, a kao jednu od otegotnih okolnosti naveo je velike suše.

- Bili smo s nizom ljudi, od civilne zaštite do vatrogasaca. Najveći požar dosad, velika suša, vjetar - rekao je Plenković i najavio pomoć Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji.

Unatoč velikom požaru, ministar unutarnjih poslova Davor Božionović rekao je da smo spremno dočekali protupožarnu sezonu.

- Borba protiv požara je dio politike EU. Tu je Hrvatska vrlo angažirana. Jesmo, spremni smo - rekao je Božinović i zaključio da na raspolaganju imamo četiri kanadera i tri air tractora.

- Još jedan air tractor imat ćemo 23. srpnja, a 30. srpnja još jedan air tractor i još jedan kanader, dakle pet + pet. Činjenica je da ta sredstva moraju prolaziti redovite servise. I tjedni, mjesečni, tromjesečni - pojasnio je Božinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 23:47