EDUKACIJA

Jutarnji na seminaru Krav Mage: Kako zaustaviti krvarenje i spasiti život drugome

Riječ je o relativno novoj vrsti edukacije u Hrvatskoj, ali koja se u državama Europske Unije provodi zadnjih desetak godina
 Neja Markicevic/Cropix

Legnuo sam na tatami, skupio noge, raširio ruke i čekao. Odjednom je osoba od devedesetak kila koljenom pritisnula moju preponu. Boljelo je. Ne previše, ali osjećao se pritisak kosti na mišić. Nadao sam se da neće predugo trajati.

- Ovo su vam fore iz filmova. Stavit ću nekome koljeno na ranu i zaustavit ću krvarenje. No, to jako boli, zamislite da netko od 100, 120 kila sjedne na vas. Takvo pružanje pomoći treba izbjegavati - priča osoba čija me koljena pritišću. Zove se Viktor, a prezime nam nije želio odati zbog posla kojim se bavi. Naime, specijalac je s podužim borbenim stažom. Potom iz džepa svojih maskirnih hlača vadi narančastu povesku i podiže koljeno. Povesku stavlja na moju desnu ruku i zateže ju.

- Zatežite dok ne osjetite da više ne možete. Boljet će osobu, ali će joj zaustaviti krvarenje. Kad zategnete provjerite jeste li to zaista uspjeli napraviti - savjetuje Viktor okupljenima u malenoj dvorani u Ivanić-Gradu u kojoj se jutros održao seminar "Zaustavi krvarenje" na kojemu je on bio predavač, a pohodili smo ga i mi. Sve je organizirao Mario Kajtazi iz organizacije Krav Maga Ivanić-Grad.

- Riječ je o relativno novoj vrsti edukacije u Hrvatskoj, ali koja se u državama Europske unije provodi zadnjih desetak godina. Namijenjena je općoj populaciji s ciljem jačanja lanca spašavanja između običnih građana i službi za spašavanje te za podizanje opće svijesti i sigurnosti svih građana - objašnjava nam Mario Kajtazi, instruktor Krav Mage, izraelske borilačke vještine. Nastavlja kako je ovo tek jedan od mnogobrojnih seminara koje Krav Maga Hrvatska, čijim je dijelom i klub u Ivanić-Gradu, organizira.

- Do sada smo organizirali seminare o prevenciji nasilja nad ženama, o tzv. "Roadu Rageu" ili bijesu u prometu, o neželjenim situacijama u javnom prijevozu, opasnostima u noćnom klubu i nekad odemo na streljanu pa podučavamo ljude o kratkom vatrenom oružju. Uglavnom organiziramo najmanje jedan seminar mjesečno - otkriva Kajtazi i ističe da je cilj današnjeg naučiti polaznike kako zaustaviti krvarenje i spasiti život drugome uz pomoć poveske, modularnog zavoja i autotranfuzijskog ili Trendelenburgovog položaja.

Tečaj je započeo predavanjem na kojemu je Viktor slušatelje upoznao s teorijskim dijelom krvarenja i načinima njegova zaustavljanja. Često je opisivao svoja iskustva s prostrjelnim ili drugim ranama, ali i pokazivao videozapise s interneta na kojima se može uočiti primjena ispravnog znanja o zaustavljanju krvarenja.

Nakon 45 minuta svima je rekao da izađu na zrak. Za sobom je ponio dvije bočice crvenkaste tekućine od pola litre. Jednu je izlio po betonu, a drugu po šljunku. Nekadašnji sadržaj bočica je svjetlucao na suncu.

- Sada vidite kako izgleda pola litre krvi na asfaltu i na šljunku. Sada imate svijest o tome - poručio je polaznicima seminara. Vratili smo se u dvoranu i s teorije prešli na praksu. U opuštenoj atmosferi polaznici su učili kako pravilno staviti povesku kojom se često služi vojska i, u zadnje vrijeme, sve više policija. Nakon par pokušaja to su uspješno svladali, ali je onda Viktor odlučio zakomplicirati stvari. Jedan partner je otišao u svlačionicu, a drugome je nalijepio crvenu oznaku kao simbol rane koju treba sanirati. Na njegov znak su okupljeni pohitali u pomoć prijateljima. No, naišli su na otpor. Oni koji su glumili ozlijeđene jaukali su, migoljili se i pokušali zbaciti za sebe svoje dobročinitelje.

- Ovakve su realne situacije. Sve je puno šoka i dreke. Ozlijeđeni će se često odupirati pomoći zato je važno da komunicirate s njim i naravno zauzmete ispravni položaj kad pomažete - savjetuje predavač.

Polaznici su mahom bili članovi Krav Mage Ivanić-Grad, a tečaju je mogao pristupiti i bilo tko izvan organizacije. U Ivanić je ta vještina došla 2019. godine, izdvojio je instruktor Mario Kajtazi, a u Hrvatsku 2005. godine.

- Cilj ove vještine je prosječnom čovjeku pružiti šansu da uspije obraniti sebe i druge. Njezina svrha nije samo fizička obrana, nego i prepoznavanje ugroza te prevencija sukoba. Ljudi danas nisu svjesni s koliko se opasnosti suočavaju. Svi gledamo u mobitele, imamo slušalice u ušima i ne percipiramo svijet oko sebe. To ovdje pokušavamo promijeniti - tvrdi Kajtazi.

Kaže i kako je Krav Maga nastala u Izraelu krajem 40-ih godina prošlog stoljeća. Preuzela je iz raznih borilačkih vještina ono što joj je bilo potrebno i uz sigurnosne službe je, nakon strahota Holokausta, podučavala i civile vrijednim znanjima za samoobranu. U Hrvatskoj se treninzi Krav Mage odvijaju u 17 gradova, a Kajtazi otkriva kako kroz dvoranu u Ivaniću prođe mjesečno sedamdesetak vježbača podijeljenih u tri skupine: kids (5-10 godina), teens (10-15 godina) i odrasli.

- Svi treninzi su prilagođeni grupama. Primjerice, kod najmlađih se sve radi kroz igru i tako se uče osnovne tehnike te razvija motorika. Kod tinejdžera radimo na preventivi vršnjačkog nasilja i sve kineziološke vježbe - nabraja Kajtazi.

Jutros je na seminar došla i Marijana Bokun, socijalna radnica koja se Krav Magom bavi od lipnja prošle godine. Ovo joj je bio prvi seminar te vrste, ali je uzbuđena što će moći pohađati i druge.

- Za Krav Magu sam saznala prije sedam ili osam godina jer ju je trenirao moj brat. Uvijek su me zanimale borilačke vještine pa sam krenula i ja. Smatram da je ono što sam do sada ovdje naučila za mene kao ženi i socijalnu radnicu jako korisno - priča Marijana i konstatira kako bi ono što je jutros naučila trebao znati svaki civil u trenutnoj situaciji, misleći na rat.

image
Neja Markicevic/Cropix
image

Seminar je vodio Viktor iz Wolfpack solutionsa, dugogodišnji specijalac

Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix
image

Mario Kajtazi

Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix
image

Mario Kajtazi

Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix
image

Viktor iz Wolfpack solutionsa

Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:15