POPIS STANOVNIŠTVA

Jutarnji je bio u pravu: Državni zavod za statistiku ipak je objavio dvije tablice o vjeroispovijesti stanovništva

Najzanimljivije je to što je "pogrešna" tablica znatno uvjerljivija od one "prave"

Lidija Brković i i priprema popisivača za popis

 Ronald Goršić/Ivo Ravlic/Cropix/Cropix

Općinsko kazneno državno odvjetništvo (OKDO) u Zagrebu odbacilo je prošli tjedan kaznenu prijavu koju je protiv nepoznatog počinitelja krajem rujna podnio Državni zavod za statistiku (DZS) zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela odavanja i neovlaštenog pribavljanja poslovne tajne, za što je propisana kazna do tri godine zatvora. Utvrđeno je da nikakvo kazneno djelo nije počinjeno.

Podsjetimo, DZS na čelu s ravnateljicom Lidijom Brković podnio je kaznenu prijavu nakon što je Jutarnji list ustanovio da je DZS na dan objave podataka iz Popisa stanovništva o vjerskoj strukturi na svojim službenim stranicama objavio dvije različite tablice. Brković je javno, na konferenciji za novinare, izjavila da to nije točno, da je DZS objavio samo jednu, točnu tablicu te da će Državno odvjetništvo utvrditi kako je Jutarnji došao u posjed te druge tablice, insinuirajući da je do podataka došao nelegalno.

Kako je odgovorio OKDO, "kaznena prijava odbačena je jer se u postupanju nepoznatog počinitelja nisu ostvarila obilježja kaznenog djela odavanja i neovlaštenog pribavljanja poslovne tajne iz članka 262. stavka 1. Kaznenog zakona, a niti nekog drugog kaznenog djela za koje se progoni po službenoj dužnosti", iz čega se može zaključiti da je DZS ipak objavio obje tablice. Jutarnji je list to otkrio sasvim slučajno: infografike koje je izradila art-direktorica na temelju službenih podataka bile su različite od također službenih podataka na temelju kojih je napisan tekst. I novinar i art-direktorica imali su spremljene tablice i obje su bile "skinute" sa stranica DZS-a, što je dovelo u pitanje vjerodostojnost Popisa. Najzanimljivije je to što je "pogrešna" tablica znatno uvjerljivija od one "prave": dok je, prema pravoj, u Zmijavcima samo 36% katolika i 61% pripadnika "ostalih religija", prema onoj "pogrešnoj" katolika je 98%, a "ostalih" 0,2 posto.

Pitali smo DZS hoće li ravnateljica snositi odgovornost za propust i hoće li se ispričati Jutarnjem. Odgovorili su da nemaju službenih saznanja o odbačaju kaznene prijave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:36