PROJEKT BUDUĆNOSTI

‘Judo nije samo sport, to je pokret za bolje društvo‘

Hrvatski judo savez počeo je organizirati natjecanja na ekološki prihvatljiv način

Judo je lako provediv i za školske programe jer sadrži inkluzivnost i jednakost te rodnu ravnopravnost, naglasila je Sanda Čorak (na fotografiji za govornicom)

 Goran Mehkek/Cropix

Judo - više od sporta! Navedeni moto judo sport proklamira na svjetskoj razini. Ali i na razini lokalne zajednice: Hrvatski je judo savez, naime, postao prvom asocijacijom koja je pokrenula organizaciju sportskih natjecanja na ekološki prihvatljiv način.

Osim što je ''više od sporta'', judo se definira i kao način, odnosno stil života, u neprestanom dosluhu sa znanstvenim pristupom. Stoga se i HJS bespogovorno zalaže za očuvanje okoliša, ali i planeta u cjelini. Uostalom, klimatske i ekološke katastrofe dokazuju da čovječanstvo već živi na kredit od resursa koje Zemlja može pružiti. Razvidno tome i HJS se aktivno uključio u zaštitu okoliša i borbu protiv klimatskih promjena.

- Judo je postao olimpijskim sportom 1964. u Tokiju, ali dugo je vremena percipiran kao egzotična borilačka vještina. Judo je međutim postao i pokret koji zagovara filozofiju održivog razvoja na Zemlji. Lako je provediv i za školske programe jer sadrži inkluzivnost i jednakost te rodnu ravnopravnost. Za ciljeve ima vrijednosti koje zagovaraju i Ujedinjeni narodi. Stvorimo bolje društvo kroz sport, odnosno judo - ističe dr. sc. Sanda Čorak, predsjednica Hrvatskog judo saveza.

image

"Međunarodna judo federacija promptno je reagirala i ogradila se od politike Vladimira Putina. Ugled sporta nije pretjerano narušen", rekla je Sanda Čorak (na fotografiji)

Goran Mehkek/Cropix

Čorak je i dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora, te predsjednica Radnog odbora za Nacionalni program sporta 2019 – 2026. kao i savjetnica Europske komisije za područje ravnopravnosti spolova u sportu. Kao dugogodišnja znanstvenica radi u Institutu za turizam, a obnaša i funkciju glavne urednice međunarodnog časopisa "The Arts and Sciences of Judo".

Hrvatski je judo savez organizirao Grand Prix (900 sudionika), prvo sportsko natjecanje na ovim prostorima koje je održano uz ekološki pristup.

- Inzistirali smo na svakom detalju. Tako smo imali catering uz drvene žličice i papirnate čaše. U financijskom smislu to je bio izdatak uvećan za 30%. Organizacija je imala i humanitarni karakter jer smo donirali hranu i prikupljali otpad, a sredstva proslijedili domovima za nezbrinutu djecu u Slavoniji - prisnažila je zamjenica tajnika HJS-a, Ana Krauthacker.

image

Okupljeni gosti na konferenciji "Judo - više od sporta"

Goran Mehkek/Cropix

Strogi kriteriji

Po prvi je puta na nekom natjecanju u Hrvatskoj napravljena i studija o emisiji stakleničkih plinova. Tvrtka Ekonerg utvrdila je ukupni ugljični otisak od 315 tona CO2. Predočeni podaci zvuče poput predavanja o kvantnoj fizici budući da se o zaštiti okoliša u hrvatskom sportu do sada nikada nije razglabalo.

- Iza svakog uspješnog Saveza stoji uspješna žena - zaključio je predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša. Potom je naglasio:

- Hrvatski judo savez ima kod nas pionirsku ulogu u problematici o kojoj se govori na globalnoj razini. Međunarodni olimpijski odbor već sada inzistira na tome da od 2030. organizatori sportskih manifestacija budu carbo-negativni ili carbo-neutralni. Oni koji neće udovoljavati kriterijima zaštite okoliša neće niti dobiti priliku organizirati natjecanje.

image

Hrvatski judo savez ima pionirsku ulogu, naglasio je Zlatko Mateša (desno)

Goran Mehkek/Cropix

Oduzimanje pojasa

Utemeljitelj judo sporta (u Japanu 1882.) Jigoro Kano Shihan filozofiju ove borilačke vještine sročio je u jednoj rečenici: ''Nije važno da si bolji od drugoga već od jučerašnjeg sebe''! Nažalost, posljednjih nekoliko tjedana svjedočimo činjenici da su neki sljedbenici iznevjerili misao japanskog učitelja. Vladimir Putin još je donedavno predstavljao najpoznatijeg ambasadora i promicatelja judo sporta. Međunarodna je judo federacija Putina 2008. proglasila počasnim predsjednikom. Dodijeljen mu je i počasni naslov, crni pojas 8. dan.

Međutim nakon što je započeo sukob u Ukrajini, čelniku Ruske federacije suspendiran je status počasnog predsjednika i formalno je izopćen iz judo zajednice.

- Ne bih rekla da je pretjerano narušen imidž, odnosno ugled judo sporta. Međunarodna je federacija promptno reagirala i ogradila se od politike i Putina. On je ionako obnašao samo funkciju počasnog predsjednika, a o njegovoj ulozi ambasadora judo sporta dalo bi se raspravljati - rekla nam je Sanda Čorak, priznavši sa žaljenjem kako trenutačno judo i borba za okoliš nisu dominantne svjetske teme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:05