‘BRZO‘ PRAVOSUĐE

Jubilarna deseta odgoda početka suđenja Mamiću i ostalima za izvlačenje 19 milijuna eura iz Dinama!

Suđenje u aferi ‘‘Dinamo 2‘‘ još nije započelo, a podsjetit ćemo da je prva rasprava u ovom kaznenom postupku bila zakazana još 19. listopada 2020. godine.

Zdravko Mamić

 Josko Ponos/Cropix/Cropix

Suđenje Zdravku Mamiću, bratu mu Zoranu, sinu Mariju te Damiru Vrbanoviću, Sandru Stipančiću, Igoru Kroti i Nikkyju Arthuru Vuksanu na Županijskom sudu u Osijeku u ponedjeljak je obilježilo svoj prvi mali neslavni jubilej.

Po deseti je put, naime, odgođen početak ovog velikog suđenja u kojem USKOK navedene osobe tereti da su iz Dinama nezakonito izvukli 19,1 milijuna eura, pri čemu je klub oštećen za ukupno 26,5 milijuna eura. Podsjetimo, samo u ovoj godini rasprave su već dva puta odgađane, u siječnju zbog angažmana Filipa Glavaša braniteljem Zdravka Mamića, a u veljači zbog zahtjeva obrana da se predmet izmjesti iz Osijeka na Županijski sud u Zagrebu. Visoki kazneni sud u međuvremenu je taj zahtjev odbio, pa je za ponedjeljak bila zakazana nova rasprava. No, pokazalo se, još jednom uzalud.

Ovaj put suđenje je odgođeno jer se na sudu nisu pojavili optuženi Vuksan, kao i njegova braniteljica Ksenija Vržina. Vuksan svoj nedolazak nije opravdao, pa je predsjednik sudskog vijeće Davor Mitrović najavio kako će na sljedeću raspravu, 3. travnja, biti priveden, a također bit će mu dodijeljen i branitelj po službenoj dužnosti. Time se, naime, žele spriječiti neka buduća izbivanja odvjetnice Vržina, koja se ispričala zbog zdravstvenih tegoba, a što se već dogodilo 3. ožujka 2021. godine, kada je Mitrović zbog toga privremeno izdvojio Vuksana iz spisa.

- Kako nema uvjeta za održavanje rasprave, jer nisu došli optuženi Vuksan i njegova braniteljica, rasprava se odgađa, a sljedeće zakazuju prema prethodnom rasporedu za 3. travnja u 10 sati. Spis će se dostaviti Predsjedništvu suda radi postavljanja branitelja po službenoj dužnosti Vuksanu te će biti izdan nalog za njegovo privođenje na raspravu 3. travnja. Nije opravdao nedolazak, ovo je velika rasprava i takvo ponašanje ne možemo tolerirati. Kolegici je ovo već drugi put, evidentno je da je možda slabijeg zdravlja, ali u to nećemo ulaziti. Puno nas se skupilo da bismo samo tako odgađali, znate da svi moramo biti prisutni – kazao je Mitrović.

Vržina je, inače, kako je prenio Mitrović u nedjelju navečer u 20,45 sati na sud poslala e-mail u kojem je ispričala svoj nedolazak zdravstvenim tegobama utvrđenim tog dana u 15,28 sati. Naknadno je sudu dostavila podnesak s nalazom od ponedjeljka ujutro iz kojeg proizlazi da nije u mogućnosti pristupiti na rasprave koje su bile zakazane za ponedjeljak i utorak.

Bilo kako bilo, suđenje u aferi ‘‘Dinamo 2‘‘ još nije započelo, a podsjetit ćemo da je prva rasprava u ovom kaznenom postupku bila zakazana još 19. listopada 2020. godine. Od tada je prošlo dvije i pol godine. Istina, u jednom trenutku sudac Mitrović uspio je pročitati optužnicu i službeno otpočeti suđenje, a bilo je to već spomenutog 3. ožujka 2021., potom je održana još jedna rasprava, a onda je opet sve stalo nakon što je Zdravko Mamić iznio optužbe na račun osječkih sudaca Zvonka Vekića, Darka Krušlina i Ante Kvesića što je pokrenulo cijelu lavinu događaja.

Od tada između obrana i suda traje pravno natezanje kojemu se kraj ne nazire.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:43