UKINUTA PRESUDA

Josip Manolić će opet na sud zbog optužbi da je Tomislav Karamarko udbaš

Sud u Sisku vraća predmet na ponovno suđenje zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja
Josip Manolić
 Bruno Konjević/Cropix

Josip Manolić ponovno će na sud zbog optužbi da je oklevetao bivšeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka kada je u intervjuu Nacionalu za njega kazao da je bio suradnik Udbe. Naime, odluku o tome, kako je objavio portal Telegram, donio je Županijski sud u Sisku koji je ukinuo nepravomoćnu presudu kojom je Manolić bio oslobođen krivnje, pa se tako slučaj vraća na ponovno suđenje na Općinski kazneni sud u Zagrebu.

Na sudu će se opet morati ispitati i Manolić i Karamarko, ali i svi svjedoci koji su već dali iskaze, a među kojima su i bivši predsjednik Stjepan Mesić, bivši šef Službe za zaštitu ustavnog poretka Smiljan Reljić, bivši predstojnik Ureda za nacionalnu sigurnost Krunislav Olujić, bivši načelnik zagrebačkog odjela centra Službe državne sigurnosti Božo Kovačević, te Ante Barišić, koji je bio šef Odsjeka Službe državne sigurnosti u Zagrebu od 1980. do 1990…

Manolićeva izjava o Karamarku je iz lipnja 2015., a bivši šef HDZ-a smatrao je da se radilo o pokušaju njegove diskreditacije jer je u to vrijeme, uz to što je bio šef HDZ-a, počinjala i kampanja za parlamentarne izbore. Manolić je, pak, u obrani tvrdio da je samo prenio ono što je čuo dok je bio premijer 1990. - 1991., te da nije namjeravao oklevetati Karamarka.

U obrazloženju rješenja o ponovnom suđenju navodi se da je pogrešno utvrđeno činjenično stanje. Stoji i kako je Kovačević kazao da je netočna informacija da je Karamarko bio doušnik Udbe, a da takve informacije nemaju kazali su i Reljić i Ljubomir Ljubišić. Olujić je izjavio da je takve informacije čuo od Josipa Boljkovca, a slično je kazao i Mesić. I u SOA-inu dopisu stoji da ne raspolaže takvim informacijama.

"Nije jasan zaključak prvostupanjskog suda kako je prihvatio iskaz A. Barišića kao logičan i uvjerljiv, a koji je u potpunosti suprotan iskazima navedenih svjedoka i koji je jedini decidirano tvrdio da je Karamarko surađivao s Udbom", navodi se u dijelu obrazloženja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 14:19