ODBJEGLI TAJKUN

Josip Gucić se riješio dvogodišnje zatvorske kazne, nastupila je zastara

Guciću se sudilo na još nekolko sudova, u Osijeku, Rijeci i Spitu i to zbog malverzacija prilikom pretvorbi i za ratno profiterstvo

Josip Gucić

 Ranko Suvar/Cropix

Odbjegli tajkun Josip Gucić (71) za kojeg se još 2010. najavljivalo da bi mogao biti prvi kojeg će Srbija izručiti Hrvatskoj riješio se zatvorske kazne od dvije godine koja mu je u utorak otišla u zastaru i Martina Maršić, sutkinja izvršenja zagrebačkog Županijskog suda morala je obustaviti izvršenje kazne na koju se trebao javiti još 18. siječnja 2012. godine u zatvor u Remetincu.

Riječ je o tada ponovljenom postupku u kojem se Guciću sudilo u odsutnosti, a u kojem ga je USKOK je teretio da je 2003. tijekom istražnog postupka, koji se protiv njega, njegova sina te još nekih osoba vodio zbog sumnji da su oštetili poduzeće NIK za 195 milijuna kuna, zatražio od sudskog vještaka Antuna Čeovića da izradi za njega povoljan nalaz. Čeović je angažirao drugog vještaka, VInka Vuletića, a za taj "posao" Gucić im je obećao dati 50.000 eura.

- Ovaj dogovor primjer je duboke korupcije u našem društvu, koja je u proteklih 20 godina toliko ukorijenjena da je gotovo postala institucionalizirana. Taj događaj sam po sebi ne bi izazvao pozornost javnosti da nije bila riječ o Josipu Guciću, čovjeku koji je u to vrijeme posjedovao dionice više hrvatskih tvrtki – kazao je tada, među ostalim Željko Horvatović, predsjednik vijeća zagrebačkog Županijskog suda na izricanju presude na kojoj Gucić naravno nije bio.

Guciću se sudilo na još nekolko sudova, u Osijeku, Rijeci i Spitu i to zbog malverzacija prilikom pretvorbi i za ratno profiterstvo i u više od desetljeća sudovanja otpalo mu je ratno profiterstvo, a još neki postupci koji su u tijeku kao i ovaj za pokušaj podmićivanja vezano za nekadašnju tvornicu tekstila NIK. Josip Gucić ima srbijansko državljanstvo, jednom je već bio u bijegu u Njemačkoj, ali se tada vratio u Hrvatsku. Nedavno se o njemu pisalo nakon što se otkrilo da je bio žrtva prijevare lažnih "vojnih obavještajaca" Vojske Srbije koji su mu navodno obećali srediti da ne bude izručen Hrvatskoj za što im je dao dva stana, a kad je shvatio da je prevaren to je prijavio policiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 08:40