BRIEFING: VEDRANA LIKAN

Jedna od naših najuspješnijih top menadžerica: Imam 3 faksa, a na sastancima me muškarci i dalje prvo percipiraju kao ženu

Rano sam ušla u visoki biznis, brzo sam napredovala jer sam grizla žbuku sa zida da bih dokazala da nešto mogu, znam i hoću, kaže

Vedrana Likan

 Screenshot

"Hrvatska je još uvijek daleko od društva u kojem je za uspjeh svejedno jesi li muškarac ili žena. Žene moraju ostvariti veći obrazovni, profesionalni i osobni razvoj da bi bile ravnopravno doživljene u dominantno muškom svijetu. Tako je i u drugim europskim zemljama. Bez obzira na to što živimo u suvremenom svijetu, u jednom zrelom, demokratskom društvu, i dalje pričamo o ženskim pravima koja nisu isto što i ljudska prava. Dok god je tako, znači da nismo ravnopravni i imamo razloga zauzimati se za svoje pravo glasa, jednake plaće, jednaki tretman, boriti se protiv šovinizma i mačizma”, rekla je u "Briefingu" Vedrana Likan, direktorica Colliersa za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu, vodeće kompanije za posredovanje i savjetovanje u investicijama.

Cijelu emisiju "Briefing" donosimo na samom kraju ovoga članka

Prije desetak dana dodijeljena joj je prestižna europska nagrada Female Business Leader u konkurenciji kandidatkinja iz 23 zemlje i to ne samo zbog poslovnih uspjeha, nego i zbog uloge u mentoriranju novih liderica i lidera te kontinuiranih napora koje ulaže da bi se u Hrvatskoj postigle pozitive promjene. Prošli tjedan u Zagrebu je organizirala konferenciju LeaderSHE koja je okupila brojne uspješne žene s ciljem promicanja kulture uspjeha. Među sudionicama konferencije bila je i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

"Pitala sam je vraća li se u politiku na što mi je odgovorila da nikad ne reci nikad, ali da zaista nema u planu vraćati se u našu unutarnju politiku", otkriva Likan.

"Iza sebe imam tri fakulteta, godine neformalnog i formalnog obrazovanja, ali se i dalje u muškom okruženju u kojem radim moram puno više dokazivati. Kad dođete na sastanak, muškarci vas i dalje na prvi dojam percipiraju kao ženu i tek nakon toga vam daju za pravo da učinite razliku sadržajem, odnosno onime što donosite za stol. Duboko sam svjesna da će to obilježavati moju karijeru i u budućnosti, ali zalažem se za to da za moju kćer ta putanja ne bude takva, za probijanje nekih normi i granica", kaže Likan koja apsolutno neprihvatljivim smatra da u 21. stoljeću žene u Hrvatskoj ne mogu ostvariti svoje zakonom zajamčeno pravo na prekid trudnoće. To smatra civilizacijskim nazadovanjem. Vjeruje da se nova američka pravila neće preliti u Europu. Žalosno je, napominje, što imamo društvo koje se aktivno bori ne samo protiv seksualnog odgoja u školama, nego i protiv građanskog odgoja.

"Rano sam ušla u visoki biznis, brzo sam napredovala jer sam, možda za razliku od nekih novih generacija, grizla žbuku sa zida da bih dokazala da nešto mogu, znam i hoću. Zauzela sam poziciju i u društvu i u biznisu koja nosi određenu odgovornost i odlučujem biti glas za one koji to možda u ovom trenutku nemaju, ali trebaju i žele", ističe Likan koja vlastitu tvrtku vodi zadnjih 16 godina. Obraćaju joj se investitori iz cijeloga svijeta koji žele razvijati poslove u Hrvatskoj i susjednim zemljama.

Napominje kako će se u narednim godinama u Hrvatskoj graditi novi hoteli jer ih još uvijek jako nedostaje, stvarat će se nove turističke destinacije. Isto vrijedi i za uredske prostore kojih je manje nego što se traži. I trgovački prostori doživljavaju svoju novu renesansu, a posebno velika potražnja vlada za stanovima jer nema dovoljno novogradnje i njihove će cijene stoga i dalje rasti. Onima kojima treba stan savjetuje da je vrijeme da kupe upravo onda kad im treba.

"Činjenica da ulazimo u Schengen i eurozonu od najave do danas već je polučila svoj rezultat. Dinamizirano je tržište. U prethodno vrijeme je dominantan bio strani kapital koji je vodio tržište nekretnina. Danas vidimo vrlo snažne domaće kompanije koje isto tako dinamiziraju tržište jer Hrvatska postaje sigurno mjesto ulaganja za sve one koji žele oplemeniti svoj novac. Predstoji nam turbulentno vrijeme, ali hrvatsko gospodarstvo je puno zrelije nego prije pet ili deset godina i puno otpornije i samodostatnije jer osim turizma, koji probija sve rekorde, imamo i jaku IT industriju, ali i druge gospodarske grane”, tvrdi Vedrana Likan koja vjeruje da ne trebamo strahovati od velike krize i gubitka radnih mjesta.

Pogledajte emisiju "Briefing" u cijelosti:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:00