ILEGALAN ULOV?

Jedan od najbogatijih Srba u hrvatskim vodama zatukao tunu i time se hvali u srpskim medijima: Objavljen i video!

Srpski Telegraf piše da je on ‘upecao jednu od najvećih riba na svijetu‘, a spominje se i termin ‘međunarodne vode‘
 Telegraf/Screenshot/

Jedan od najbogatijih Srba zatukao je tunu u hrvatskim vodama, piše Morski.hr pozivajući se na napise u srpskim medijima. Naime, srpski Telegraf je najprije pisao da je Ranko Sočanac ribu ulovio na Hvaru, a zatim da se to dogodilo u "međunarodnim vodama kod Visa".

U istom tekstu na Telegrafu piše da je on ‘upecao jednu od najvećih riba na svijetu‘, a spominje se i termin ‘međunarodne vode‘ koji više ne postoji između Hrvatske i Italije, nakon proglašenja isključivog gospodarskog pojasa. Naime, izlov tune u Hrvatskoj se strogo kontrolira i svaki ulov mora biti prijavljen. Srpski i crnogorski mediji su objavili i video snimku koju su dobili direktno od osoba koje su sudjelovale u ribolovu.

Također je propisano da ribu loviti mogu isključivo građani i gospodarski subjekti Europske unije i to oni koji imaju dozvolu za ribolov. Za tune je to i dodatno postroženo jer za izlov tuna postoji kvota koju imaju strogo ograničeni subjekti, piše Morski.hr i dodaje da je lov tune strogo ograničen do te mjere, da se svaki ulovljeni primjerak mora se evidentirati, odnosno prijaviti Upravi ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske i ICCAT-u, Međunarodnoj komisiji za zaštitu tuna.

Rezultat je to višegodišnjeg monitoringa koji provodi ICCAT, radi obnove stoka plavoperajne tune u svjetskim morima. Limitiran ulov znači i da se svakoj članici svake godine određuje ulovna kvota, pa tako i Hrvatskoj, stoji u Pravilniku o ulovu tune.

image
Screenshot/

Kazne variraju između 1990 i 6630 eura.

Morski.hr je Upravi ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske i ribarskoj inspekciji poslao upit kako bi se doznalo je li Ranko Sočanac ovu tunu ulovio ilegalno, a odgovor još čekaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:00