SAIF ALKETBI

Javio nam se arapski investitor: ‘Nudim alternativu za Fortenovu! Samo čekam odluku nizozemskog suda...‘

‘Od samog početka, pokušao sam surađivati s upravom i ostalim dioničarima u najboljem interesu Fortenova Grupe, ali svaki put su ti pokušaji odbijeni‘

Saif Alketbi

 Marko Miscevic/Cropix

Na hrvatske medije pristiglo je priopćenje arapskog investitora Saifa Alketbija u kojem tvrde kako se nadaju da će nizozemski sud odlukom od 27. lipnja zaštiti njegove interese kao najvećeg pojedinačnog dioničara Fortenove.

Alketbi je od ruske Sberbanke kupio 43,41 posto dionica nekadašnjeg Agrokora, ali zbog tvrdnji Uprave Fortenove da krši sankcije protiv Rusije nije uspio realizirati svoje vlasništvo.

Stoga Alketbi tvrdi da je „…poduzeo pravne postupke radi zaštite svojih interesa u Fortenova Grupi nakon pokretanja nezakonitih postupaka prodaje svih vrijednih sredstava grupe prodajom jedne od holding kompanija niz vlasničkog lanca. Iz tog razloga, prošlog tjedna podnesen je zahtjev za nekoliko odluka sudu u Amsterdamu kako bi se spriječio pokušaj prodaje cijele tvrtke jednom od dioničara. Jučer je sud odbio jednu od olakšica koju je Fortenova tvrdila da je najhitnija za odlučivanje. Odluke suda o svim preostalim olakšicama očekuje se 27. lipnja.“

Donosimo poruke Alketbija iz priopćenja:

Uprava Fortenova Grupe konstantno iskrivljuje činjenice u korist jednog od suvlasnika tvrtke, a čak je prethodno dopustila glasanje za promjene u statutu tvrtke u korist jednog suvlasnika, tvrtke Open Pass.

Kako smo argumentirali pred sudom, Fortenova Grupa i njezina uprava nezakonito i cinično su iskoristili privremeni status SBK-Art-a kao sankcionirane institucije. Iskoristili su činjenicu da SBK-Art nije mogao ostvariti svoje glasačko pravo kao najveći dioničar Fortenove kako bi promijenili statut tvrtke ranije ove godine. Time su pogodovali drugom najvećem dioničaru, Open Pass-u, i praktički mu dali potpunu kontrolu. Sud u Nizozemskoj (Enterprise Chamber) izričito je nazvao te promjene "upitnima".

U travnju ove godine, Fortenova i njeno vodstvo (uključujući osobe povezane s Open Pass-om) pokrenuli su nepotrebni proces očajničke prodaje cijelog poslovanja. Pokrenuli su prikupljanje ponuda s vrlo kratkim rokovima i stvorili dojam da će potencijalni kupci imati velikih problema s Fortenovinim dugom od 1 milijarde eura. Zapravo, iako taj dug trenutno dospijeva u rujnu 2023., vjerojatno će uskoro biti produžen.

Upravo na temelju te pristrane pozadine Open Pass sada može sebe predstaviti kao "bijeli vitez" koji navodno spašava tvrtku. Takvo prikazivanje je lažno. U stvari, situacija je namještena uz pomoć uprave kako bi Open Pass na kraju jeftino stekao apsolutnu kontrolu nad Fortenovom.

Od samog početka, pokušao sam surađivati s upravom i ostalim dioničarima u najboljem interesu Fortenova Grupe, ali svaki put su ti pokušaji odbijeni. Moj prvi kontakt s drugim dioničarima Fortenova Grupe i upravom tvrtke, nažalost, dogodio se upravo prije sudske rasprave u Amsterdamu - što je nesretno, s obzirom na moje mnogobrojne prethodne pokušaje komunikacije s njima i dogovora o najboljem putu za tvrtku.

Na kraju priopćenja Alketbi donosi i svoje viđenja dosadašnjih aktivnosti na stjecanju udjela u Fortenovi te je naglasio kako je spreman ponuditi „alternativnu soluciju“ s najboljim mogućim ishodom za kompaniju i ekonomiju Republike Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:02