BURNO U SABORU

Jandroković promptno reagirao nakon jedne riječi koju je Hajdaš Dončić upotrijebio u Saboru: ‘Ne prostačite!‘

‘Koja je sad razlika u tih desetak dana, ili to je samo lagano prcanje građana i svih nas u glavu, nekog razloga tu ne vidim‘

Siniša Hajdaš Dončić i Gordan Jandroković

 Damjan Tadic/Cropix

Propitujući razloge zbog kojih je, samo nekoliko dana nakon što je Hrvatski sabor odbio prijedlog oporbe da se raspusti, premijer najavio njegovo skoro raspuštanje, Siniša Hajdaš Dončić (SDP) nije se libio koristiti riječ koja se ne može nazvati pristojnom, pa ga je Jandroković upozorio.

"Koja je sad razlika u tih desetak dana, ili to je samo lagano prcanje građana i svih nas u glavu, nekog razloga tu ne vidim", rekao je zastupnik u utorak, u saborskom govoru na slobodnu temu.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković pozvao ga je da ne koristi takve izraze, navodeći da je "to malo previše", da je nepristojno i da nije primjereno prostačiti.

No Hajdaš Dončić tumači kako to nije prosta riječ.

"Nisam upotrijebio niti jednu grubu riječ, moj pojmovnik je jasan, nikoga ne vrijeđam, to čak nije ni grubo, a mogu biti grublji", rekao je Jandrokoviću i dodao kako on ima svoj pogled na svijet te kako i njemu dozvoljava da ima svoj vokabular.

Ako to vama nije prosto, slobodno nastavite dalje, uzvratio mu je Jandroković.

Selak Raspudić: Jandroković nije imao sluha za oporbene prijedloge

Marija Selak Raspudić (Most) Jandrokovića je prozvala da nije imao sluha za oporbene prijedloge, odnosno da "nije smatrao da su dostojni da ih uvrsti na dnevni red".

Takvi su, kaže, bili i brojni prijedlozi koje je izradila sa strukom, poput rezolucija o položaju starijih osoba i o umjetnoj inteligenciji.

"Mi smo zatočenici mentalnog sklopa Gordana Jandrokovića i HDZ-a u kojem opozicija neće dobiti priliku da se o njezinim prijedlozima uopće raspravi, neovisno kako kvalitetni bili", izjavila je zastupnica, a prozvani predsjednik Sabora to demantirao.

Nije istina da oporbeni prijedlozi ne dolaze na raspravu, ovo je prvi saborski saziv u kojem su oporbeni klubovi mogli, temeljem 30 prikupljenih potpisa, uvrstiti svoje točke na dnevni red, istaknuo je.

Jandrokovićev rad, hvali, međutim, Vladimir Bilek (NZ). Predsjednik je dobro radio u ovom mandatu koji je bio vrlo izazovan, ocijenio je.

Anka Mrak Taritaš (Glas) Vladu je pozvala da Saboru do planiranog raspuštanja ne šalje zakonski prijedlog o registru stanovništva kakav je poslan u javno savjetovanje, jer, kako ističe, sadrži protuustavne odredbe. Registar nam treba, ali ne kakav ste zamislili, na štetu građana i sa sve više tendencija prema mračnim političkim sustavima, rekla je zastupnica i dodala kako ima netko tko će riješiti to pitanje kad HDZ ode s vlasti. "Samo otiđite, čim prije", poručila je vladajućima.

Kraj jednog saborskog mandata zastupnici većine vidjeli su kao priliku da naprave inventuru svega dobroga što je Vlada u tom vremenu napravila.

Karlić: Tri povijesne odluke

"Kad bih nabrajao, trebalo bi mi nekoliko sati da nabrojim što je dobro učinjeno za Hrvatsku i njezine građane, rekao je Mladen Karlić (HDZ), pa izdvojio tri povijesne odluke: izgradnju Pelješkog mosta, u koroni isplate plaća za 800 tisuća radnika i 120 tisuća poduzeća, rekordno povećanje zaposlenosti i najveće povećanje plaća u novijoj povijesti.

Bilek (NZ) tome dodaje dobru suradnju Vlade i predstavnika nacionalnih manjina, provedbu operativnih programa za manjine, kao i odluku da se gradi učenički dom u Daruvaru.

Domagoj Hajduković (SD) u povijesne odluke sarkastično ubraja "lex AP", zbog kojeg je reagiralo Vijeće Europe, brojne strategije koje se ne provode, poput strategija suzbijanja korupcije, poljoprivredne i strategije obrazovanja. Ti dokumenti služe samo da bi zadovoljili formu, a provedba je prepuštena kaosu, kazao je, izražavajući bojazan da će sličnu sudbinu doživjeti i strategija demografske revitalizacije.

Vladajući nisu shvatili da ulaganje u asfalt i fasade, pa čak i povećanje plaća nisu demografske reforme, mladi odlaze zbog atmosfere društvu - beznađa, korupcije, nepotizma, krade se sve, pa se ukrala i budućnost države, izjavio je i poručio kako je krajnje vrijeme za izbore.

Utrka prema dnu, politika je koju vodi HDZ, kaže Katarina Peović (RF) i najavljuje kako će njezina stranka dovesti u pitanje postojeću vladavinu kapitala i njegovih politički sluga.

Nalazimo se u polukolonijalnom ekonomskom položaju, a ta ekonomija mlade stavlja pred izbor - iseliti ili pristati na robovske uvjete rada, rekla je zastupnica.

‘Plenković je nervozan, dionica mu je pri kraju‘

Najava predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića da će Hrvatski sabor biti raspušten najkasnije 22. ožujka, u utorak je izazvala brojne reakcije oporbenih stranaka, a Ivana Kekin (Možemo!) ocijenila je da je premijer nervozan jer mu je dionica pri kraju, a kapitulacija slijedi u svibnju.

Institucije se s HDZ-om na vlasti više ne mogu štititi institucionalnim putem jer je premijer Andrej Plenković odlučio skrenuti u smjeru Srbije i Mađarske. Građani su to shvatili i s Markovog trga mu poručili da tim smjerom ne idu, rekla je Kekin na konferenciji za novinare u Saboru.

"Jasno je i to da se Plenković tih građana i posljedica svojih odluka prepao, pa je u dva dana promijenio retoriku od ‘zašto bih si ja kratio mandat‘, do ‘Sabor se raspušta najkasnije do 22. ožujka‘. Plenković je malo nervozan jer mu je dionica pri kraju i u pravu je - kapitulacija mu slijedi najkasnije u svibnju”, smatra Kekin.

Komentirajući vodeće na listama HDZ-a, Sandra Benčić je navela kako je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek jedna od rijetkih među ministrima koja nije dobila zadatak da predvodi kandidacijsku listu, jer je premijera strah da bi je tijekom kampanje EPPO mogao uhititi zbog istrage koja je pri kraju.

"Dobila je utješnu nagradu koordinacije izrade programa HDZ-a i to jasno ukazuje što Plenković misli o njezinoj daljnjoj političkoj karijeri”, dodala je.

Benčić je rekla kako su u tijeku pregovori s SDP-om oko točkaste koalicije te izrazila uvjerenje u dogovor. Dodala je kako će na njihovim izbornim listama žene biti i kandidatkinje i vodeće na listama, kao i prošli put.

"Sramotno je od HDZ-a da u 11 izbornih jedinica imaju 11 muških prvih na listama. Ponovno navodno nemaju nijednu jaku ženu koju mogu staviti prvu na listu, što sve govori o njihovoj stranci", ocijenila je Benčić.

Selak Raspudić: ‘Spremni smo za izbore‘

"Most je za izbore spreman, sljedeći tjedan ćemo predstaviti program, vodeće u svim izbornim jedinicama i kandidata za premijera", najavila je u utorak Marija Selak Raspudić (Most).

Za razliku od mnogih parlamentarnih stranaka koje će davati obećanja, mi ćemo kampanju zasnivati na onome što smo u ovom mandatu učinili pa će građani procijeniti jesmo li zaslužili i idući mandat. Selak Raspudić nije pritom htjela otkriti tko će biti kandidat za premijera njihove stranke.

Od Mostovih postignuća istaknula je da su u trenutku krize vratili demokraciju u ruke građana, izašli na ulicu i prikupili potpise za referendum o covid potvrdama.

{embed_photo_jl}3005617{/embed_photo_jl}

"Osim toga, izvojevali smo možda i najveću institucionalnu oporbenu pobjedu jer smo na Ustavnom sudu pobijedili Gordana Jandrokovića i omogućili da od sad svaki saborski zastupnik može predložiti prijeko potrebnu reformu kako bi se unaprijedio rad Hrvatskog sabora".

"Spriječili smo i protuustavno nametanje izbornog zakona koji smo zbog proceduralne protuustavne pogreške srušili u Hrvatskom saboru, a za naše građane možda i najvažnije, razotkrivanjem afere ‘plin za cent‘ omogućili smo da prestane daljnja krađa naših energenata i uzimanje novca iz džepova naših građana”, izjavila je zastupnica Mosta.

Osvrnula se i na najavu iz HDZ-a da će Obuljen Koržinek biti članica izbornog stožera zadužena za izborni program, ocijenivši da je riječ o pomaku za tu stranku jer je, koliko vidi, to jedini zadatak koji je preuzela žena.

No dodaje, kad bi to netko cinično tumačio, rekao bi da je možda uhodana u procese pretvaranja europskog i hrvatskog novca iz onoga što služi javnoj svrsi u nečije privatne interese, pa onda možda i zaslužuje biti i nositelj HDZ-ovog programa s obzirom na to da to jasno demonstrira bit njihove politike.

Glasovac: ‘Na lijevo-liberalnoj sceni nužni kompromisi‘

Sabina Glasovac (SDP) izjavila je da neće biti pogreška ako lijevo-liberalna oporba bude na izbore išla u dva do tri bloka, no to će biti puno teži put do konačnog cilja, a to je onemogućiti HDZ da sastavi Vladu i omogućiti lijevo-liberalnoj opoziciji da donese nužne promjene u Hrvatsku.

{embed_photo_jl}3005561{/embed_photo_jl}

Govoreći o okupljanju na lijevo-liberalnoj sceni, poručila je da se, ako imaju zajednički cilj, očekuje da svi rade kompromise i da idealne vizije koje svaka stranka samostalno promovira u ovom slučaju ne igraju ulogu.

Osvrnula se i na činjenicu da među najavljenim vodećim mjestima HDZ-ovih lista nema žena, kazavši da je uvjerena da u HDZ-u ima kvalitetnih žena, ne samo u Saboru, koje bi mogle taj posao raditi jednako dobro, ako ne i bolje od muškaraca. To se, kaže, odnosi i na sve ostale stranke.

"Ispravljanje i smanjenje ekonomskih i društvenih nejednakosti je među našim prioritetima”, rekla je, navevši pitanje vrtića za koje žele da država s 50 posto sufinancira ekonomske cijene vrtića za svako dijete. Nužno je i brže otvaranja vrtićkih kapaciteta, povećanje plaća ljudi koji rade u sustavu predškolskog odgoja i obrazovanja, ali i poboljšanju uvjeta rada u tim vrtićima. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 14:25