LJETNI RED PLOVIDBE

Jadrolinija podigla cijene brodskih karata: za osobe od 0,80 do 1 euro više, a za vozila 2,50 €

Brodska karta Zadar - Preko stoji 7,60 eura, a trajektne karte Biograd - Tkon skuplje su nego Gaženica - Preko
 Bozidar Vukicevic/Cropix

Od početka lipnja, kada je uveden ljetni red plovidbe, Jadrolinija je podigla cijene trajektnih, brzobrodskih i brodskih karata na većini svojih linija.

Prema službenom cjeniku, trajektne karte za osobe starije od 12 godina poskupjele su za 0,80 eura, a za vozila 2,50 eura. Karte brzobrodskih linija koštaju jedan euro više nego ranije, a brodske karte 0,80 eura. "Zbog porasta troškova koji nastaju uslijed redovnog obavljanja usluge javnog prijevoza s obvezom javne usluge na državnim linijama, Jadrolinija je korigirala sezonske cijene u osnovnim kategorijama. Važno je naglasiti kako se povećanje ne odnosi na otočno stanovništvo i javne službe", objašnjavaju ovo poskupljenje iz državnog brodara, dodajući kako se povećanje cijena ne odnosi se na sljedeće državne linije: Valbiska - Lopar i obratno, Preko - (Ošljak) - Zadar/Gaženica i obratno, Vis - Split i obratno, Rogač - Split i obratno te Vodice - Prvić Šepurine - Prvić Luka - Zlarin - Šibenik i obratno. Sezonski red plovidbe vrijedi za razdoblje od 2. lipnja do 1. listopada.

No, u ovoj priči s ljetnim poskupljenjima ima i iznimaka: primjerice, brodska karta od Zadra do Preka na otoku Ugljanu, što je vožnja od 15-ak minuta, sada košta 7,60 eura. Ista karta izvan sezone stoji 2,52 eura, a ranije je u sezoni koštala 3,45 eura. Djeca od tri do 12 godina plaćala su 1,33 eura i izvan i u sezoni, a sada moraju izdvojiti pet eura. Ovako osjetno poskupljenje, koje je revoltiralo otočane koji ovu brodsku vezu često koriste, iz Jadrolinije objašnjavaju činjenicom kako je "riječ o liniji bez obveze javne usluge te sukladno tome brodar formira cijene na tržištu". Isto tako, karta za katamaran prema Istu i Molatu prošle je zime koštala 30 kuna, a u sezoni 40 kuna. Sada, nakon uvođenja ljetnog reda plovidbe, stoji 7,30 eura, što je 55 nekadašnjih kuna.

Zanimljivost je i nova tarifa za trajekt na liniji između Biograda i Tkona na Pašmanu. Karta za trajekt na toj relaciji postala je skuplja nego ona za trajekt Zadar - Preko iz Gaženice, što nikad ranije nije bio slučaj. Sada je putna karta u jednom smjeru iz Biograda 3,72 eura, dok je iz Gaženice prema Preku 3,45 eura. I karta za automobil na liniji Biograd - Tkon skočila je s 9,59 na 15,24 eura. Usporedbe radi, prijevoz iz Gaženice za otok Ugljan stoji 55 centi manje, 15,79 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 09:54