STRATEŠKI SPORAZUM

Izvor iz Europske komisije: ‘Hrvatska bi u rujnu mogla povlačiti novi novac iz EU fondova‘

Hrvatska iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda može povući 6,3 milijarde eura

Nataša Tramišak

 Ronald Gorsic/CROPIX

Hrvatska bi u rujnu mogla s Europskom komisijom potpisati Strateški sporazum, dokument neophodan kako bi zemlja počela povlačiti novac iz europskih fondova za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

“To će najvjerojatnije biti u rujnu”, izjavio je u ponedjeljak izvor iz Europske komisije za Hinu.

Hrvatska ministrica europskih fondova Nataša Tramišak rekla je u ožujku tijekom Kohezijskog foruma u Bruxellesu da bi Europska komisija mogla odobriti Strateški sporazum u razdoblju "između srpnja i rujna".

U Strateškom sporazumu će biti popis sektora koje Hrvatska želi financirati u tom novom razdoblju, a među najvećim projektima trebala bi biti modernizacija željeznice.

Europska komisija, izvršno tijelo Europske unije, kohezijskom politikom nastoji smanjiti nejednakosti među dijelovima EU-a.

Prethodno financijsko razdoblje u kojemu je 27 zemalja povlačilo novac iz europskih fondova u tu svrhu je završilo, a novo od 2021. do 2027. još nije počelo, osim za četiri zemlje.

Grčka je prva, još 29. srpnja 2021., usuglasila s Europskom komisijom svoj dokument s popisom sektora koje želi financirati u tom novom razdoblju. To su zatim ove godine postigle Njemačka (19. travnja), Litva (22. travnja) i Austrija (2.svibnja).

Zemlje će moći dio tih sredstava koristiti za zbrinjavanje izbjeglica iz Ukrajine, kojih je u Hrvatsku stiglo oko 17.000.

Hrvatska iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda može povući 6,3 milijarde eura, a iz Europskog socijalnog fonda 2 milijarde eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:40