INCIDENT NA GRADILIŠTU

Izvođač radova objasnio što se dogodilo sa zgradom koja se urušila u Ilici: ‘Nije to neuobičajeno...‘

‘Ideja projekta je da unutar tih zidova izgradimo potpuno novi objekt, dakle čuvamo samo vanjske zidove‘, rekao je Miljenko Zovko iz tvrtke Ing-grad

Djelomično urušena zgrada u zagrebačkoj Ilici

 Vanesa Pandzic/Cropix

Tijekom građevinskih radova u srijedu prijepodne urušio se dio zida bivše vojarne u zagrebačkoj Ilici, zbog čega je privremeno bio obustavljen tramvajski promet u blizini zgrade.

Miljenko Zovko, član uprave građevinske tvrtke Ing-grad d.o.o. koja je izvođač radova na zgradi, rekao nam je kako je više faktora pridonijelo samom urušavanju, ali tvrdi da to nije neuobičajena pojava na gradilištima.

- Još smo u fazi rušenja tog objekta. Ideja projekta je da unutar tih zidova izgradimo potpuno novi objekt. Dakle, čuvamo samo vanjske zidove, a izunutra od podruma do krova gradimo armirano betonski objekt - objašnjava Zovko, dodajući da su se jučer, kad je došlo do urušavanja, odlučili na razgradnju većeg dijela tog objekta zbog toga što se nalazi u neposrednoj blizini Ilice.

- Promet je bio preusmjeren cijeli dan pa smo željeli to riješiti, a vjerojatno su urušavanju pridonijele i same vibracije od tramvaja - kaže Zovko.

Nadalje kaže da se radi o objektima starima više od stotinu godina.

- To su izuzetno stari trošni objekti koji su dodatno bili oštećeni u potresima - dodaje Zovko.

image

Djelomično urušena zgrada u zagrebačkoj Ilici

Vanesa Pandzic/Cropix

Inače, riječ je o bivšoj vojarni "Kralj Tomislav" koja je temeljem Sporazuma o darovanju između Vlade RH i Zagrebačke nadbiskupije 2006. godine predana Zagrebačkoj nadbiskupiji te je rasknjižena iz evidencije MORH-a i od tada nije u nadležnosti Ministarstva obrane.

U objekte se tijekom posljednjih 30-tak godina nije značajnije ulagalo.

U njih se smjestilo Hrvatsko katoličko sveučilište koje je jučer tijekom dana na svojim stranicama objavilo informaciju da je "došlo do urušavanja dijela jedne zgrade na Kampusu Hrvatskog katoličkog sveučilišta na kojem je u tijeku poslijepotresna obnova".

- Kao naručitelj radova, ovim putem izražavamo žaljenje zbog ovog incidenta koji je prouzrokovao prekid prometa na Ilici. Tvrtka ING-GRAD d.o.o koja izvodi radove i Institut IGH koji vrši nadzor učinit će sve da se nastala šteta sanira i ponovno uspostavi siguran promet - reklo je Hrvatsko katoličko sveučilište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 00:11