KONFERENCIJA O CIJEPLJENJU

Izrael cijepi već 4. dozom, Markotić skeptična: ‘Nisam sigurna da je to unutar jedne godine zaista potrebno‘

Na konferenciji za novinare govorio je dr. Asher Salmon, čelnik Odjela međunarodnih odnosa u izraelskom Ministarstvu zdravstva

Alemka Markotić

 Boris Kovacev/Cropix

Više od 250 tisuća Izraelaca je unatrag tjedan dana primilo četvrtu dozu cjepiva. Namijenjena je starijima od 60, medicinskim radnicima, kao i osobama oslabljenog imuniteta, na što se Izrael odlučio ponajviše zbog dolaska omikrona, koji se tri puta brže širi od dosadašnjih sojeva koronavirusa.

Manja studija koju je Izrael napravio pokazala je da su primatelji četvrte doze nakon tjedan dana imali gotovo pet puta više antitijela protiv Covida u svojoj krvi. Ipak, konačni rezultati studije još se očekuju.

O tome je na online konferenciji danas govorio dr. Asher Salmon, čelnik Odjela međunarodnih odnosa u izraelskom Ministarstvu zdravstva, prenosi 24 sata.

- Vidjet ćemo rezultate cijepljenja u grupama kojima je četvrta doza zasad dostupna pa odlučiti što dalje. Koliko često ćemo se u budućnosti morati 'boostati', teško je reći. Optimističan je scenarij - jednom godišnje, rekao je dr. Salmon na konferenciji. Izrael čvrsto vjeruje, dodao je, da cjepivo štiti od zaražavanja, a pogotovo od teških simptoma covida.

Da je cjepivo sigurno, pokazuje ogroman broj od tri milijarde cijepljenih u svijetu, naglasio je, dodajući kako je jedina mana cjepiva to što s vremenom gubi svoju učinkovitost pa je potrebno docjepljivanje. Obavezno cijepljenje za Izrael, odgovorio je na jedno od brojnih pitanja, nije opcija.

Za riječ su se na konferenciji javili i dr. Alemka Markotić te dr. Krunoslav Capak, oboje su imali pitanja za Izraelce.

- Trebamo li doista četiri doze cjepiva u godini dana, zanimalo je, kao liječnicu te struke, doktoricu Markotić, ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu. Žao joj je, dodala je, što ostatak svijeta nije revnosnije slijedio Izrael u primjeni treće doze jer se vide njeni veliki benefiti, no "nije sigurna", dodala je, što bi mislila o četiri doze unutar jedne godine s obzirom na stanični imunitet koji također razvijamo.

Dr. Capaka je pak zanimalo da li docjepljivanje treba provoditi drugim cjepivom od onog koje je prvo uzeto, kao i to ima li Izrael istraživanja o učinkovitosti četvrte doze.

Kako im je odgovorio dr. Salmon, preliminarna istraživanja postoje, no pričekati treba još nekoliko tjedana. Što se "miješanja" cjepiva tiče, odgovorio je kako je 99 posto Izraelaca cijepljeno samo Pfizerom, prenosi 24 sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:07