ODGOVOR IZ A1

‘Iznosi plaća o kojima govori šefica sindikata nisu točni. Uostalom, znate li gdje ona radi?‘

Vesna Mamić najavila je prosvjed zbog niskih plaća u A1

Vesna Mamić

 Goran Mehkek/Cropix

Plaće su velika tema u Hrvatskoj, posebno otkako je uveden euro pa je priča o tome da u A1 Hrvatska čak 20 posto zaposlenih na plaći od svega 590 eura, a što ju je u srijedu objavio Hrvatski sindikat telekomunikacija (HST) - velika vijest. Međutim, onda su uslijedili prvo demantiji i nevjerojatan obrat.

Vesna Mamić, predsjednica HST-a najavila je u srijedu da će za Svjetski dan dostojanstvenog rada, 7. listopada, ispred poslovnice A1 u Gajevoj ulici u Zagrebu održati prosvjed zbog niskih plaća u tom telekom operateru.

Na rubu siromaštva

Naglasila je da Uprava A1 odbija razgovore o povećanju plaća.

- Možete li zamisliti da u jednoj od najprofitabilnijih kompanija u Hrvatskoj, A1 koja je građanima Hrvatske od 1. srpnja povećala cijene usluga za 8,5 posto, Uprava odbija pregovarati o povećanju plaća radnicima. A te plaće su na razini 590 eura u najnižem platnom razredu u kojem je zaposleno oko 400 radnika, odnosno 20 posto radnika kompanije - kaže Mamić.

Dodala je da će prosvjed nazvati "Radimo a živimo na rubu siromaštva", jer je "plaća od 590 eura apsolutno nedovoljna za dostojanstven život radnika i njihovih obitelji".

Mamić je dodala da su zato prije godinu dana pokrenuli pregovore o Kolektivnom ugovoru, ali, tvrdi, bezuspješno.

- Jasno je da su radnici izrazito nezadovoljni. Upravo zbog toga mi smo prije godinu dana pokrenuli pregovore o Kolektivnom ugovoru i nažalost, nakon 10 sastanaka koji su održani nismo se maknuli dalje od početka. Uprava uporno na razne načine opstruira početak pregovora, iako smo mi dali svoje zahtjeve - kaže Mamić.

Netočne brojke

A1 Hrvatska oštro je demantirao izjave predsjednica HST-a. Navode da je sindikat iznio netočne iznose najnižih plaća i da taj telekom operater već sada isplaćuje plaće koje su gotovo 100 eura više od onoga što HST postavlja kao svoje zahtjeve zbog kojih najavljuje prosvjed.

- Minimalna primanja iznose 768 eura neto. Navedeni iznos je 34 posto veći od državnog minimuma, a povrh toga je moguće ostvariti i dodatne bonuse tako da su prosječna primanja kod nas za 33 posto veća od prosjeka u Hrvatskoj - kažu u A1 Hrvatska.

Dodaju da 70 posto zaposlenika u A1 Hrvatska ostvaruje primanja iznad državnog prosjeka. U A1 posebno su bili oštri oko HST-ovih izjava vezano za pregovore o Kolektivnom ugovoru.

- Kao odgovoran poslodavac i socijalni partner, A1 Hrvatska socijalni dijalog vodi u dobroj vjeri za pregovaračkim stolom, a ne preko medija te već godinu dana želi potpisati kolektivni ugovor. HST, nažalost, opstruira kolektivne pregovore ne pristajući na temeljna pravila pregovaranja i zaštitu podataka o zaposlenicima i poslovanju - kažu u A1 Hrvatska.

Kočnica pregovorima

Neslužbeno doznajemo da je novi Kolektivni ugovor A1 i sindikata trebao biti potpisan unazad godinu dana, ali da je zapeo zbog činjenice da je predsjednica tog sindikata Vesna Mamić ujedno članica Nadzornog odbora HT-a, što potvrđuje uvid u Sudski registar.

Mamić, kako doznajemo, u svojstvu sindikalne pregovaračice ne želi potpisati ugovor o povjerljivosti s A1 Hrvatska iako radi za HT. Tijekom pregovora o Kolektivnom ugovoru sindikat dobije na uvid poslovne i financijske planove kompanije, a riječ je o dokumentima koje svaka kompanija tretira kao poslovnu tajnu. Situacija je još osjetljivija kad je riječ o izravnim tržišnim konkurentima.

- Predsjednica Sindikata je zaposlenik i član Nadzornog odbora glavnog tržišnog konkurenta, i vodi pregovarački odbor Sindikata. Apeliramo na Hrvatski sindikat telekomunikacija da se vrati za pregovarački stol u dobroj vjeri i na korist zaposlenika A1 - zaključuju u A1 Hrvatska.

Vesna Mamić: Najniža plaća o kojoj govori HST piše u Pravilniku od A1 Hrvatska

Vesna Mamić, predsjednika HST-a kaže da je reakcije A1 Hrvatska na najavu prosvjeda HST-a puna netočnih informacija. Ističe da HST ima članove u sva tri velika telekoma - HT-u, A1 i Telemachu - i da su je oni izglasali na funkciju predsjednice sindikata.

- Već 25 godina puno radno vrijeme radim na različitim funkcijama i domaćim i međunarodnim u interesu radnika tako da izjave A1 apsolutno ne stoje - kaže Mamić.

izvori iz branše navode da je Mamić, iako članica NO-a HT-a već dugo trn u oku uprave te kompanije. U zadnjih godinu dana organizirala im je diljem Hrvatske šest radničkih prosvjeda protiv HT-a.

Dodaje da je već prije bila ponudila sindikatu da je se izuzme iz pregovora s A1 Hrvatska, "ako je problem konkretno u njoj osobno". Ističe da se u telekomunikacijama svi međusobno znaju i razumiju da su takve optužbe samo izgovori.

- Ali ne mogu potpisati izjavu o tajnosti koja nije u skladu sa zakonom, jer se točno zna što je poslovna tajna a što nije. Ne trebaju nama u HST-u poslovne tajne A1 Hrvatska. Mi smo im bili i rekli da si slobodno oni čuvaju svoje tajne - kaže Mamić.

Navodi da što se plaća tiče, najbolje je pročitati Pravilnik o plaćama A1 Hrvatska.

- A1 Hrvatska tvrdi da lažem, ali plaća koju je HST objavio su najniže plaće iz Pravilnika o radu koji je objavio A1 Hrvatska. To su primanja koja može dobiti njihov zaposlenik. Da li netko na to dobiva i naknadu za prijevoz i topli obrok, ne govorim o tome, jer to nije plaća - kaže Mamić.

Ističe da A1 Hrvatska poručuje da ako laže, nek je tuže.

- Smatram da je potpuno neprimjereno da se skrivaju iza pravne osobe A1 Hrvatska, a da upiru prst u mene osobno. Ako se ide osobno možda bi i ja trebala reći ponešto osobno o svakom članu njihove uprave - kaže Mamić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:24