OBRAT NA SJEDNICI

Izglasan riječki proračun, gradonačelnika Filipovića spasio njegov protukandidat na prošlim izborima

Filipović je na današnjoj sjednici Vijeća prihvatio sva tri Štimčeva amandmana na Proračun.

Marko Filipović

 Damir Škomrlj/Cropix

Viječnici Grada Rijeke usvojili su na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Proračun za 2024. godinu koji iznosi 170 milijuna eura. Radi se o smanjenju za 15 milijuna eura, odnosno 8,1 posto, u odnosu na 2023., što je i bio predmet kritike dijela oporbenih zastupnika koji su takav proračun ocijenili "kukavičkim" i "nerazvojnim", budući da njime nisu obuhvaćeni nikakvi razvojni gradski projekti, dok ga gradonačelnik Marko Filipović proglašava "uravnoteženim".

U konačnici, Proračun je prihvaćen sa 17 glasova za i 15 protiv, bez suzdržanih glasova, a uz SDP-ovu koaliciju i PGS koji im figurira kao neformalni koalicijski partner za njega je glasalo i dvoje zastupnika Možemo te nezavisni Davor Štimac koji se u ovom mandatu odmetnuo od vlastite, danas nepostojeće, Nezavisne liste čiji su bivši članovi Iva Rinčić, Maša Magzan i Marin Račić bili protiv. Osim njih, protiv Proračuna glasali su zastupnici HDZ-a, Mosta te Unije Kvarnera i Akcije mladih.

Podrška Davora Štimca proračunu Marka Filipovića zanimljiv je obrat, budući da je ovaj vijećnik na prošlim izborima bio Filipovićev protukandidat za funkciju gradonačelnika u drugom krugu i tada je figurirao kao žestoki kritičar SDP-ove vladavine u Rijeci. Sada je, pak, Štimac svojeg bivšeg političkog protivnika spasio od pat pozicije, budući da bez njegove ruke Proračun ne bi prošao.

Valja naglasiti i da je Filipović na današnjoj sjednici Vijeća prihvatio sva tri Štimčeva amandmana na Proračun.

- Mi kao grad padamo, nastavlja se smanjivanje broja stanovnika, tako da se proračun neće bolje puniti – kazao je Štimac, ocjenivši da se u proračunu konačno pojavljuju stavke kao što su povećanje sredstava za čišćenje grada i održavanje zelenila te da se popravlja situacija u vrtićima, a osiguravaju se i dodatna sredstva za sport.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:50