NARANČASTI ALARM

Izdana upozorenja za cijelu Hrvatsku: Idućih dana slijede kiša i olujni vjetar, a temperature će se strmoglaviti

Mjestimice se očekuju jaki i olujni udari jugozapadnjaka, mjestimice obilna kiša te grmljavinsko nevrijeme.

Ilustracija

 

 Nikola Vilic/Cropix

Već danas stiže izražena promjena vremena, koju su meteorolozi najavljivali posljednjih dana.

U četvrtak će kiše biti ponajprije u gorju, a u petak i subotu i drugdje. Pritom će mjestimice biti i vrlo obilne oborine, lokalno uz izraženije nevrijeme, a slijedi nam i zahladnjenje. Nakon kratkog predaha od kiše u nedjelju, početkom novog tjedna ponovno raste vjerojatnost za promjenjivije dane, tijekom kojih će temperatura zraka biti osjetno niža nego u dosadašnjem dijelu ovoga tjedna, većinom čak i niža od prosječne za doba godine, navodi se u prognozi koju je za HRT pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Osim na već spomenute dinamične, štoviše i opasne vremenske pojave, na Jadranu treba upozoriti i na olujni vjetar, nevere, moguće pijavice. DHMZ je izdao narančasto upozorenje za gospićku i riječku regiju, koja uključuje i Velebitski kanal. Očekuju se jaki i olujni udari jugozapadnjaka, mjestimice obilna kiša te grmljavinsko nevrijeme.

Prema prognozi dr. sc. Tanje Renko, u četvrtak će na istoku Hrvatske biti razmjerno vjetrovito te i dalje već od jutra iznadprosječno toplo, a uz promjenjivu naoblaku mjestimice može sredinom dana i poslijepodne pasti kiša.

image

Sedmodnevna prognoza za Zagreb

DHMZ

Mnogima će četvrtak biti neugodan zbog izražene južine i u središnjoj Hrvatskoj. Naime, jugozapadnjak će i dalje biti mjestimice jak i vrlo jak, a uz promjenjivu naoblaku vjerojatnost za kišu pa i pljuskove rast će u drugom dijelu dana.

Već od jutra povremene kiše bit će u gorju i na sjevernom Jadranu, no glavnina kiše past će poslijepodne, štoviše lokalno vrlo vjerojatno i više od 50 litara po četvornome metru. Pritom je moguće i nevrijeme. I dalje će biti vjetrovito uz jugozapadnjak i jugo, a nakon još malo toplijeg jutra nego u srijedu, dnevna će temperatura zraka biti malo niža.

U Dalmaciji će biti promjenjivo, a u njezinoj unutrašnjosti poslijepodne ponegdje i pretežno oblačno. Mjestimice će biti kiše, moguće i jačih pljuskova, a s njima i obilnije kiše, posebice poslijepodne i navečer. Puhat će umjereno i jako jugo pa će more biti umjereno valovito i valovito.

Na valovito more te jak i vrlo jak vjetar treba upozoriti i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će biti najviše suha vremena i sunčanih razdoblja, no također prolazno ponegdje i kiše, vjerojatnije sredinom dana."

Kišovito i vjetrovito bit će i u petak i subotu. I dalje treba računati na mjestimične nevere te vrlo obilne oborine, moguće lokalno i više od 100 litara kiše po četvornome metru, a jako jugo i jugozapadnjak zamijenit će olujna bura u subotu, najprije na sjeveru, i s njom će osvježiti. Povoljno za mnoge je nedjeljno razvedravanje i slabljenje vjetra.

Upozorenja na opasne vremenske pojave bit će na snazi i u kontinentalnom području. Obilna kiša, potom i izražen pad temperature zraka, ali u nedjelju i smirivanje vremenskih prilika.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:06