VLASTITA ENERGIJA

Izdan priručnik s uputama kako izgraditi vlastitu fotonaponsku elektranu: ‘Sve je više upita građana...‘

Priručnik ‘Moja energija, moja sloboda‘ autora Vjerana Piršića detaljno opisuje postupak izrade vlastite fotonaponske elektrane
Solarni paneli na krovu kuće
 Wolfram Steinberg/AFP

Udruga Eko Kvarner u suradnji sa zakladom Friedrich-Ebert-Stiftung izdala je priručnik 'Moja energija, moja sloboda' autora Vjerana Piršića u kojoj se detaljno opisuje postupak izrade vlastite fotonaponske elektrane.

Kako navodi Piršić, priručnik je nastao iz potrebe odgovora na sve brojnije upite mnogih građana i gospodarstvenika zainteresiranih za izgradnju vlastite male fotonaponske elektrane i dostizanje gotovo pune energetske neovisnosti vlastite obitelji ili vlastitoga gospodarskog subjekta.

Autor ističe da je u priručniku iznio osobno iskustvo stečeno tijekom proteklih 15-tak mjeseci korištenja vlastite fotonaponske elektrane, priključene na elektrodistribucijsku mrežu i vlastitog baterijskog sustava za pohranu električne energije, ali i dugogodišnjim naporima u promidžbi korištenja sunčeve energije.

U prvom dijelu izdanja navedene su ukratko sve radnje potrebne za ostvarenje projekta postavljanja fotonaponske elektrane na krov, podijeljene na nekoliko koraka.

To su ispitivanje preduvjeta za instalaciju fotonaponske elektrane, njene isplativosti, projektirane snage, utvrđivanja prednosti priključka elektrane na javnu mrežu. Nadalje, opisan je način ostvarenja sufinanciranja elektrane pri Fondu za zaštitu okoliša, odabir vremena pokretanja projekta, opreme i izvođača radova, izvedbe radova te ostvarivanja zarade od vlastite fotonaponske elektrane.

U drugom dijelu se donose dodatne informacije o postupku, a u trećem je puno korisnih informacija o temi energetske neovisnosti, navodi Vjeran Piršić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:53