RIJEČ SINOPTIČARA

Izbjeći ćemo toplinski val, ali prijete snažne oluje: ‘Uz tuču su moguće i bujične poplave‘

Očekujemo već večeras i tijekom noći grmljavinsko nevrijeme na sjeverozapadu Hrvatske

Nebo iznad Zagreba, ilustracija

 Goran Mehkek/Cropix

Iako se još prije nekoliko dana činilo da će ovaj tjedan Hrvatsku zahvatiti prvi ovogodišnji toplinski val, sada je izgledno da se u našoj zemlji idućih dana neće ponoviti situacija kao u dobrom dijelu Zapadne i Srednje Europe, gdje najviša dnevna temperatura u nekim mjestima dostiže i 40 Celzijevih stupnjeva.

- Iako su temperature u Hrvatskoj visoke za ovaj dio godine, čini se da ćemo izbjeći toplinski val idućih dana, barem do petka, a vjerojatno i za vikend. No, u nekim mjestima temperatura će dosezati 33 ili 34 Celzijeva stupnja. Na Jadranu će noći i dalje biti tople, dakle s temperaturama od 20 do 24 Celzijeva stupnja – rekao nam je Dragoslav Dragojlović iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Nažalost, opet bismo se mogli suočiti sa snažnim ljetnim olujama. - Očekujemo već večeras i tijekom noći grmljavinsko nevrijeme praćeno pljuskovima na sjeverozapadu Hrvatske, ponovno u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji. Predjutro je nevrijeme moguće i u Slavoniji. U noći sa srijede na četvrtak očekujemo ponavljanje toga scenarija, ponovno na sjeverozapadu Hrvatske i u Slavoniji. Moguća su pojava tuče i bujične poplave – naglasio je Dragoslav Dragojlović.

Ekstremi u Europi

Inače, proteklih dana u mnogim su europskim gradovima zabilježene su rekordno visoke temperature za ovo doba godine. Velika Britanija je u petak zabilježila svoj najtopliji dan u godini, a temperature su u ranim poslijepodnevnim satima dostigle i preko 30 Celzijevih stupnjeva. Još toplije bilo je preko vikenda u Španjolskoj, Francuskoj, ali i zemljama Srednje Europe. Tako je u popularnom francuskom ljetovalištu Biarritz u subotu popodne izmjerena temperatura od 42, 9 Celzijevih stupnjeva.

- Ovo je najraniji toplinski val ikada zabilježen u Francuskoj od 1947. godine - rekao je Matthieu Sorel, klimatolog u Meteo Franceu. Od 43 toplinska vala zabilježena u Francuskoj od 1947. godine, devet se dogodilo prije 1989. godine, a ostali između 1989. i 2020. godine. Prema Météo-Franceu, bilo je "tri puta više toplinskih valova u posljednjih 30 godina nego u prethodne 42 godine".

Jučer je u njemačkom gradu Cottbusu izmjereno 39,2, a u Husinecu u Južnoj Češkoj 39,0 Celzijevih stupnjeva.

"Još jedan povijesni dan vrućine u Europi. Ne mogu vjerovati da je tek 19. lipnja. Bez presedana je svjedočiti ovoj razini vrućine tako rano u godine" napisao je na Facebooku škotski meteorolog Scott Duncan koji na Facebooku objavljuje temperaturne rekorde.

Toplinski valovi

Toplinski valovi su sve učestaliji diljem Europe, Amerike, Afrike i Azije kao izravna posljedica klimatskih promjena uzrokovanih čovjekovom aktivnošću.

"Neobično rani i intenzivan toplinski val proširio se iz Sjeverne Afrike kroz Europu. Iako je tek sredina lipnja, temperature su tipičnije za one u srpnju ili kolovozu. U nekim dijelovima Španjolske i Francuske temperature su više od 10 Celzijevih stupnjeva više od prosjeka za ovo doba godine. To je u kombinaciji sa sušom u mnogim dijelovima Europe. Sredinom tjedna gotovo jedna trećina američkog stanovništva bila je pod nekim oblikom upozorenja o vrućini. Epizode koje su u tijeku prate dugotrajni toplinski val u Indiji i Pakistanu u ožujku i travnju", objavila je u petak Svjetska meteorološka služba (WMO).

Iako je u prošlosti bilo toplinskih valova, oni sad dulje traju, ekstremniji su i češći. - Kao rezultat klimatskih promjena, toplinski valovi počinju ranije - upozorila je Clare Nullis, glasnogovornica Svjetske meteorološke organizacije (WMO) u Ženevi. - Ono čemu svjedočimo danas je, nažalost, nagovještaj budućnosti ako koncentracije stakleničkih plinova u atmosferi nastave rasti i gurati globalno zatopljenje prema dva Celzijeva stupnja u odnosu na predindustrijske razine - dodala je Nullis.

Međuvladin panel za klimatske promjene (IPCC) predviđa da će u slučaju zagrijavanja za 1,5 Celzijevih stupnjeva u odnosu na predindustrijsko razdoblje (sad smo već dostigli rast od 1,2 Celzijeva stupnja) doći do povećanja broja toplinskih valova, dužih toplih sezona i kraćih hladnih sezona. Za rast temperature od dva Celzijeva stupnja do kraja 21. stoljeća, toplinski ekstremi češće bi dosegli kritične pragove tolerancije za poljoprivredu i zdravlje, upozorava IPCC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 16:29