PRVI SASTANAK

Izabran voditelj Radne skupine za kurikulum predmeta koji će biti alternativa vjeronauku, evo o kome je riječ

Zadatak Radne skupine je izraditi sadržaj za novi izborni predmet koji će se uvoditi isključivo u osnovne škole

Ilustracija

 Goran Mehkek/Cropix

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održan je prvi sastanak Radne skupine za izradu kurikuluma novog predmeta radnog naziva Kritičko mišljenje. Kako su obavijestili iz Ministarstva, izabran je voditelj skupine te je definiran hodogram aktivnosti donošenja kurikuluma za izborni predmet namijenjen onim osnovcima koji ne žele pohađati vjeronauk.

Za voditelja skupine izabran je doc. dr. sc. Bruno Ćurko, sveučilišni profesor na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Splitu. Ćurko je sudjelovao na desetak edukativnih međunarodnih EU projekata, održao je više od tisuću radionica s djecom u suradnji s 30-ak škola u Hrvatskoj, a prije zaposlenja na Sveučilištu, radio je kao srednjoškolski nastavnik.

Na Fakultetu predaje Metodiku nastave filozofije i Metodiku nastave etike, a vodio je i izborne predmete Kritičko mišljenje i Filozofija s djecom.

Podsjetimo, nakon provedenoga Javnog natječaja, a na prijedlog Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme, ministar znanosti i obrazovanja imenovao je Radnu skupinu za izradu Nacrta prijedloga kurikuluma nastavnog predmeta Kritičko mišljenje.

Zadatak Radne skupine je izraditi sadržaj za novi izborni predmet koji će se uvoditi isključivo u osnovne škole od prvog do osmog razreda. Riječ je o alternativnome izbornom predmetu za one učenike koji ne upisuju konfesionalni Vjeronauk.

Cilj novog predmeta je naučiti učenike, uz ostalo, kako izabrati i upotrebljavati valjane argumente u raspravi, vrednovati tuđa mišljenja, biti kreativniji i originalniji, ali i naučiti prihvaćati argumente sudionika rasprave bez potrebe za dominacijom vlastitoga mišljenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:30