PREGLED TJEDNA

Iz Vlade poručuju kako krivac za debakl s obnovom ‘nema imena i prezimena‘, nama jedno ipak pada na pamet

Petrinjcima je dosta praznih obećanja pa su i ove godine prosvjedovali zbog spore obnove. Političarima su poručili ironično: "Hvala za obnovu!"

Tomo Medved; Andrej Plenković

 /Cropix

Zbog sramotno spore obnove i straha od bijesnih građana, premijer Andrej Plenković i njegovi ministri odlučili su da im je pametnije ne pojaviti se na Baniji. Obnova razrušenih domova stanovnicima Banije koja je, kako je to i sam premijer priznao, nestvarno spora, prava je sramota ove Vlade. Izmučeni i prevareni građani već drugi Božić dočekali su izvan svojih domova, neki od njih u kontejnerima, a vlastima i njihovim obećanjima više ne vjeruju. Razočarani su, tužni i ljuti. "Da su nam svi koji su se slikali s nama dali kvadrat cigle, odavno bismo imali kuću", poručuju stanovnici kontejnerskog naselja u Petrinji. Državni poglavari, očito i sami svjesni da su odgovorni zbog sramote na Baniji, ove godine se nisu ni pojavili na obilježavanju obljetnice od potresa. Ustrašeni zbog mogućih prosvjeda, s dovoljne udaljenosti iz državnih ureda izražavali su sućut i ponovno obećavali da će se, evo samo što nije, obnova ubrzati 2023. godine. A Petrinjcima je dosta praznih obećanja pa su i ove godine prosvjedovali zbog spore obnove. Političarima su poručili ironično: "Hvala za obnovu!".

A tko je zapravo kriv što obnova stoji i nakon dvije godine od potresa na Baniji? Po nekoj logici glavni krivac je onaj koji upravlja državom, a to je predsjednik Vlade, kojeg je na prvoj obljetnici od potresa dočekala gruda snijega, zbog koje mu je vidljivo bilo neugodno. On je birao ljude ključne ljude koji su se morali baviti obnovom. No, čini se da bi krivnju mogao preuzeti ministar graditeljstva Ivan Paladina, koji u Banskim dvorima nije proveo ni godinu dana, a doveden je upravo da ubrza obnovu. S druge strane, njegovi bliski suradnici će reći da je krivnja na Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje koje vodi Gordan Hanžek, koji u svom kratkotrajnom mandatu nije uspio obnoviti Baniju, ali jest svoj vozni park. Izvori upućeni u zbivanja u Vladi tvrde kako je i samom Paladini već dosta da bude jedini krivac za obnovu, pa je nakon premijerovih kritika rekao kako on ni ne mora biti ministar nakon Nove godine. Premijer je pak pokušavao ublažiti svoje kritike, a onda je i Paladina rekao kako je sve krivo protumačeno i da se nije na njega mislilo. A krivac za obnovu, rekao je, nema ime i prezime. Imena i prezimena, pak, imaju osobe za koje se već spekulira da bi ga mogle zamijeniti, ali sve je to na dugom štapu, jer tko bi se pametan uopće prihvatio tog posla?

Zbogom kuno, dobrodošao euro! Hrvati se opraštaju od nacionalne, a od 1. siječnja u opticaju će biti zajednička europska valuta. Iako pripreme za uvođenje eura traju već mjesecima, a od 1. prosinca građani su mogli kupiti početne paketiće eurokovanica vrijedne 100 kuna, čini se da sve u tom procesu zapinje. Eurokovanica više nema za kupiti u poštama, a i banke su pri kraju sa zalihama. Iako je Hrvatska udruga banaka objavila interaktivnu kartu bankomata koji još uvijek rade i isplaćuju kunu, često ta karta nije ažurirana pa se zna dogoditi da u jednom mjestu ne radi nijedan bankomat. Sada nas i iz Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke upozoravaju da za Silvestrovo ipak pripremimo gotovinu jer na prijelazu iz stare u novu godinu neće raditi kartice, internet bankarstvo, a ni pokoji bankomat. Iako su građani masovnu pohrlili kupiti eure, pa se stvaraju ogromne gužve pred bankama i mjenjačnicama, Hrvati će moći prva dva tjedna plaćati i u kunama. U problemu će biti trgovci koji će morati vraćati ostatak novca u euru, a žale se da nisu dobili dovoljne količine gotovine. "Možda ćemo morati zatvoriti trgovine na nekoliko dana", upozoravaju.

"Nema drame, nije se ništa dogodilo", uvjeravaju iz platforme Možemo! komentirajući činjenicu da gradonačelnik Tomislav Tomašević nije izabran u upravno vijeće svoje matične stranke Zagreb je naš!, iako se kandidirao. Odlukom da Možemo! i Zagreb je naš! 14. prosinca u strogoj konspiraciji održe izbornu skupštinu, kao da su tajno masonsko društvo, prekršena je odredbu vlastitog statuta, a na službenim stranicama Zagreb je naš! još nema niti retka o izbornoj konvenciji i o odlukama koje su donesene.

Strašan hit stigao je ovih dana iz majstorske radionice splitskih konzervatora i načelnika Klisa Jakova Vetme, čija je općina ponosni investitor pet i pol milijuna kuna vrijedne obnove nadaleko poznate i slavne Kliške tvrđave. Nakon što su stoljećima krvoločni topnici užarenim željeznim kuglama kosili prvo osmanske, pa onda i mletačke i habsburške vojnike, konzervatori, izvođači i naručitelji radova odlučili su topovska okna zatvoriti prozorima s lijepim PVC ručkama! Jasno, digla se brzo velika frka, ljutiti građani pisali su općini i konzervatorima. "Tamo prozora ne smije biti jer se radi o topovskim pozicijama i osmatračnici. Kako se to kod nas čuva baština? Užas jedan, zašto plaćamo konzervatore…", bjesnili su pučani na društvenim mrežama. Naprosto im nije jasno da je nekome palo na pamet tvrđavu Klis, koja je zaštićeno kulturno dobro, unakaziti plastikom. PVC afera nije dobro sjela HDZ-ovom načelniku koji se pravdao da je "sve obavljeno u sklopu 5,5 milijuna kuna vrijednog projekta obnove Kliške tvrđave", te da su se i topničke pozicije uređivale "pod paskom konzervatora".


*Kroz političku analizu tjedna, koju uređuje zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg lista Nino Đula, vode vas naši novinari Goran Penić, Marko Špoljar i Ivanka Toma


Na newslettere Jutarnjeg lista možete se pretplatiti OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:33