NOVI UDAR

Iz Beograda već najavili nove optužnice? Spominju se tri člana Glavnog stožera HV-a

Odvjetnik Dušan Bratić, opunomoćnik preživjelih s Petrovačke ceste, kaže da imaju odgovor na politički pritisak u ovom slučaju

Pavao Miljavac i Domazet-Lošo

 Goran Mehkek/Cropix

Srpski mediji pišu kako se Hrvatska ‘svim silama trudi osporiti optužnicu protiv svojih pilota za zločin na Petrovačkoj cesti iz kolovoza 1995.‘ tvrdeći da je sve to igra srpskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Večernje novosti tako citiraju predsjednika hrvatskog Sabora Gordan Jandroković koji je rekao da srpske vlasti koriste tu optužnicu kako bi skrenule pažnju s brojnih problema koje imaju.

Jandroković je, kažu, zaprijetio i da će Hrvatska poduzeti sve korake da zaštiti svoje pilote, pa čak i blokirati pregovore Srbije o pridruženju EU. Nadalje navode da i pojedini mediji ‘bliski Hrvatima manipuliraju da se taj zločin politizira‘.

Odvjetnik Dušan Bratić, opunomoćnik ljudi s Petrovačke ceste, kaže da imaju odgovor na politički pritisak u ovom slučaju:

- Tužiteljstvu za ratne zločine u Beogradu podnijet će novu kaznenu prijavu zbog istog događaja s pisanim dokazima Hrvatske vojske i protiv admirala Davora Domazeta Loše, načelnika Obavještajne uprave Glavnog stožera HV u Oluji, brigadira Ilije Maričića, pomoćnika načelnika Glavnog stožera zaduženog za upotrebu Ratnog zrakoplovstva i generala Pavla Miljavca, šefa Operativnog tima A u Glavnom stožeru u vrijeme rata, i na komunikaciji Bosanski Petrovac - Ključ i u Svodni. Prva dvojica su bili sudionici u donošenju odluke da se izvrši ovo djelo, a ovaj posljednji je sudionik u izvršenju te odluke, dok su sva trojica nakon izvršenja prikrivali zločin. Ako tužiteljstvo Srbije podlegne političkom pritisku i ne goni i njih, dostavit ćemo prijavu i dokaze tužiteljstvu druge dvije zemlje, članice EU, koje su također po principu Univerzalne jurisdikcije već osudile dvojicu Hrvata za zločine nad Srbima u logoru Dretelj kod Čapljine. Tako ćemo s njima razgovarati, na terenu prava, a njima ostavljamo teren politike i post zločinačke nagone pomoći izvršiteljima u izbjegavanju pravde - kaže Bratić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 10:17