KONTROLA

Ivan Jakovčić je tražio da Bianca Matković ode iz NO-a Brijuni rivijere

Zastoj u realizaciji Brijuni rivijere, jednog od najvećih hrvatskih razvojnih projekata, motiv je smjene bivše Sanaderove uzdanice

ZAGREB - Istarski župan Ivan Jakovčić za Jutarnji je izjavio da je on premijerki Kosor predložio smjenu Biance Matković iz NO-a Brijuni rivijere d.o.o.

- Poslije nedavnog posjeta premijerke Kosor Istri tražio sam da se raščisti stanje oko projekta Brijuni rivijera, koji je gospodarski najjači istarski projekt, a vjerujem i hrvatski. Predložio sam joj da se u Nadzorni odbor imenuje politički jaka osoba koja se uz to razumije i u struku. Složili smo se da je Branko Bačić odlično rješenje jer poznaje problematiku pomorskog dobra, a ima i politički utjecaj. Došlo je do zastoja u realizaciji tog važnog projekta i moj jedini motiv je da se projekt Brijuni rivijera nastavi - rekao nam je Jakovčić.

Matković je smijenjena nekoliko dana nakon što je premijerka Kosor u Istri otvorila dionicu Istarskog ipsilona, i to na zatvorenoj sjednici Vlade održanoj uoči Dana državnosti.

Nema javnih natječaja

Svih pet članova NO-a Brijuni rivijere, i prije i nakon smjene Biance Matković, političari su. To su gradonačenik Pule IDS-ovac Boris Miletić, HDZ-ovac Jerko Rošin, HSS-ovac Damir Bajs, IDS-ovac Ivan Jakovčić i od prošlog četvrtka državni tajnik HDZ-a Branko Bačić.

A prije sedam i pol mjeseci na glavnom zagrebačkom trgu na štandu na kojem je kandidat njezine stanke Andrija Hebrang upravo počeo prikupljanje potpisa za predsjedničku kandidaturu, Kosor je izjavila: “Razmišljam o tome i to ćemo realizirati, da iz nadzornih odbora maknemo bilo kakav utjecaj politike”. Tvrdnju da je političarima u nadzornim odborima poduzeća u kojima država ima značajan vlasnički udio odzvonilo te da će se članovi nadzornih odbora birati na javnim natječajima iz redova stručnjaka Kosor je ponovila tijekom predsjedničke kampanje u više prigoda.

Do izbacivanja političara iz nadzornih odbora ipak neće doći. Prema najnovijim izmjenama Zakona o sprečavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti, političari i dalje ostaju u odborima.

Bez naknade

Razlika u odnosu na prethodnu praksu je što za taj angažman neće više primati naknadu, već će im se plaćati samo putni troškovi u slučajevima kad na sjednicemoraju putovati iz mjesta stanovanja.

Vlada je također, s dvjestotinjak na osamdesetak, smanjila i broj poduzeća od takozvanog posebnog državnog interesa u čijim nadzornim odborima mogu sjediti državni dužnosnici. Brijuni rivijera ostali su na tom popisu, pa u njezin nadzorni odbor i dalje mogu biti imenovani političari. Bianca Matković je nakon ove smjene ostala u članstvu NO-a Croatia Airlinesa.

Od tzv. Sanaderovih kadrova članstvo u nadzornim odborima javnih tvrtki zadržao je još splitski HDZ-ovac i arhitekt Jerko Rošin, i to u Brijuni rivijeri i Parku Prevlaka. Splitski stranački kadar Siniša Poljak, od kojeg se Sander distancirao nakon izbijanja afere Brodosplit, još je u NO-u Odašiljača i veza.

Zlatna koka u bivšim vojarnama

Poduzeće Brijuni rivijera osnovali su u srpnju 2003. Vlada i Istarska županija s ciljem razvoja, upravljanja i gospodarenja državnom imovinom u Istri. Riječ je uglavnom o povećoj nekadašnjoj vojnoj imovini na atraktivnim lokacijama kod Pule i Fažane.

Hidrobaza, Sveta Katarina, Pineta i Muzil prostiru se na više desetaka hektara i na njihovim površinama predviđena je gradnja elitnih turističkih objekata. U vlasništvo Brijuni rivijere, nad kojim 67 posto vlasništva ima država a 33 posto Istarska županija, ne ulaze nekretnine na samom otočju Brijuni, međutim to poduzeće ima pravo na ulagačke projekte na Velikom Brijunu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:54