KRAJ SE NE NAZIRE

Istražili smo: Što je s dokumentima koji su vam istekli u koroni?

Prema izmijenjenom zakonu, produljen je rok osobnim dokumentima i to najdulje 30 dana nakon prestanka epidemije
 Damjan Tadić/CROPIX

Osim maski koje su obavezne u zdravstvenom sustavu i u dijelu sustava socijalne skrbi, epidemiološke mjere u Hrvatskoj, ali i u velikom dijelu zemalja EU više ne postoje.

Ipak, kraj epidemije još nije proglašen, što je prema pravilima struke i nemoguće s obzirom na to da su i jučer bila 1142 nova slučaja zaraze u Hrvatskoj. No, situacija je bitno bolja, a brojevi u bolnicama nisu visoki. Konkretno, jučer je bio hospitaliziran 531 pacijent, od čega na respiratoru njih 27. Mjera, dakle, gotovo i nema, ali i dalje je na snazi odluka da građani nisu dužni, nakon isteka valjanosti, napraviti nove osobne dokumente.

U ovom slučaju nije riječ o odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite, nego o izmijenjenom Zakonu koji je na snazi već dvije godine, od 7. travnja 2020. godine. Prema izmijenjenom zakonu, produljen je rok važenja, i to na najdulje 30 dana nakon proglašenja prestanka epidemije.

Također, osim Zakona o dopunama zakona o osobnoj iskaznici, Sabor je 7. travnja 2020. godine po hitnom postupku donio i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama, Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana.

Česte mutacije

Naravno, ova pravila odnose se na korištenje dokumenata u zemlji, dok za prelazak granice treba imati dokumente kojima nije istekla valjanost. A da ćemo uskoro proglasiti kraj epidemije nije izgledno, a i Svjetska zdravstvena organizacija još smatra da je pandemija na snazi. Konkretno, definicija kraja epidemije drugih zaraznih bolesti postoji, a njezino pravilo je da se kraj proglašava kada prođe razdoblje dvostruke inkubacije od zadnjeg zabilježenog slučaja.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak proteklih je dana pojasnio da s obzirom na to da inkubacija za covid-19, službeno, traje 14 dana, 28 dana nakon zadnjeg slučaja mogao bi se proglasiti kraj. Ipak, kako je riječ o novom virusu, iako s njim živimo već više od dvije godine, zbog čestih mutacija i nepredvidljivosti nisu još usuglašena pravila pa ni Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti ni Svjetska zdravstvena organizacija još nisu usuglasili i donijeli odluku o kriterijima koji će označiti prestanak epidemije koronavirusa.

Suglasnost

Epidemija, prema hrvatskim zakonima, konkretno prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti te članka i Zakona o zdravstvenoj zaštiti, proglašava se na prijedlog HZJZ-a, ministar zdravstva donosi odluku o proglašenju epidemije covid-19.

Slično je i s ukidanjem epidemije, koji će potpisati ministar zdravstva, na osnovu prijedloga HZJZ-a i uz suglasnost Vlade.

Ukinuta karantena, za starije stiže 4. doza

Ukinuta je samoizolacija za kontakte oboljelih od covida-19, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Naime, svi oni koji su bili kontakti, neovisno o cijepnom statusu ili preboljenju, više nisu dužni biti u sedmodnevnoj karanteni.

Jedino moraju nositi masku 10 dana od zadnjeg kontakta i samotestirati se peti dan te izbjegavati veća okupljanja i kontakt s osobama s povećanim rizikom za razvoj težih oblika bolesti covida-19. Donesena je i odluka o četvrtoj dozi za osobe starije od 80 godina i osobe starije od 65 godina koje su korisnici kolektivnog smještaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:41