MINISTAR MALENICA

‘Istraga u Grčkoj je pri kraju. Čudno je da je u grčkim zatvorima sto Hrvata, a malo privedenih Grka...‘

- Ovo je zapravo prva faza, odnosno predfaza prije odlučivanja o samoj predaji grčkim vlastima, rekao je u nalogu iz Grčke

Ivan Malenica

 Ivana Nobilo/Cropix

Ministar pravosuđa Ivan Malenica rekao je u nedjelju da je istraga o navijačkom sukobu pri kraju, Državno odvjetništvo postupa prema europskim uhidbenim nalozima iz Grčke za izručenje 10 Bad blue boysa, dodavši da se radi o "predfazi" prije odlučivanja o predaji grčkim vlastima.

"Prije nekoliko dana dobili smo obavijest od Ravnateljstva policije da su pristigle informacije od grčkih vlasti odnosno europski uhidbeni nalog. Ti nalozi su poslani Državnom odvjetništvu koje prema njima postupa. I jučer i danas bila su određena privođenja i postupci pred županijskim sudovima. Ovo je zapravo prva faza, odnosno predfaza prije odlučivanja o samoj predaji grčkim vlastima", rekao je Malenica u Dnevniku HRT-a.

Sudovi su, napomenuo je, odlučili ili istražni zatvor ili mjere opreza za određene hrvatske državljane.

Dodao je da se prema Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima utvrđuje procedura, odnosno iznimke i razlozi kada se može odbiti europski uhidbeni nalog.

Ti su razlozi dosta restriktivni, no sud u svakom konkretnom slučaju odlučuje jesu li ispunjeni uvjeti za predaju vlastima druge države. Vjerujem da će se u konkretnom slučaju ispitivati jesu li europski uhidbeni nalozi opravdani i hoće li na temelju njega hrvatski građani biti izručeni grčkim vlastima, rekao je ministar.

Odgovarajući na upit može li biti zadovoljni tijekom procesa, Malenica je rekao da se, prema informacijama hrvatskog veleposlanika, istraga polako privodi kraju i vidjet će se u narednim danima i tjednima što će se događati.

Upitan je li zabrinjavajuća činjenica da je uhićen samo jedan grčki navijač i da nema nikakvih saznanja tko bi mogao biti ubojica grčkog navijača, Malenica je ustvrdio kako je ‘čudno da imamo stotinjak hrvatskih državljana koji se nalaze u grčkim zatvorima‘. "S druge strane jako malo privedenih grčkih navijača, a riječ je bila o vrlo ozbiljnom sukobi u kojem nisu sudjelovali isključivo hrvatski navijači, a na snimkama dostupnim javnosti se vidi da je u njima sudjelovalo i veliki broj grčkih navijača", rekao je.

Nakon što je 29-godišnji navijač AEK-a Michalis Katsouris 7. kolovoza ubijen u neredima uoči kvalifikacijske utakmice za Ligu prvaka, u Grčkoj su uhićena 102 navijača zagrebačkog Dinama koji u zatvorima čekaju završetak istrage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:43