IZNIJELI ZAHTJEVE

Ispred Sabora održan skup podrške Mireli Čavajdi: ‘Hvala ti što nisi pognula glavu na nasilje kojem si izložena‘

Od ministra zdravstva i premijera zahtijevaju da javno potvrde da će Mirela Čavajda dobiti odgovarajuću skrb o trošku HZZO-a.

Uputile su zahtjeve za dostupan, siguran i legalan prekid trudnoće u Hrvatskoj Vladi RH i Ministarstvu zdravstva

 Roditelji U Akciji - Roda

Organizacije civilnoga društva uputile su zahtjeve za dostupan, siguran i legalan prekid trudnoće u Hrvatskoj ispred Hrvatskoga sabora. Njihovo ispunjenje traži se u najkraćem mogućem roku. Pročitali su i otvoreno pismo podrške Mireli Čavajdi u kojem su poručili da će se zajedno boriti da dobiju ono što joj pripada, javlja HRT.

- Žao nam je što živimo u državi koja nečiji svjetonazor stavlja ispred dostojanstva, zdravlja i života žene i djece i što je tvoja patnja postala tema od interesa. Ovo je borba svake žene, zato smo tu, ujedinjene u solidarnosti. Izražavamo ti poštovanje zbog snage koja te vodi, hvala ti za hrabrost da istupiš u najranjivijem životnom periodu, što nisi pognula glavu na nasilje kojem si izložena, stoji među ostalim u pismu podrške.

Naglašeno je da zdravstvena zaštita koja se pruža u situaciji kada je uskraćeno pravo na prekid trudnoće temeljem medicinskih indikacija koje upućuju na tešku bolest djeteta nespojivu sa životom mora maksimalno štititi dostojanstvo žene i ploda, mora umanjiti patnju koliko god je to moguće, spriječiti daljnju traumatizaciju žene i obitelji, ali i pružiti ženi pravovremene i točne informacije o medicinskim opcijama koje su joj nužne radi donošenja odluke koja je za nju u tom trenutku najbolja.

Među zahtjevima organizacija civilnog društva, koje su, rečeno je, ujedinjene u solidarnosti sa svim ženama kojima sustav uskraćuje zdravstvenu skrb, su hitno osiguravanje odgovarajućeg medicinskog postupka prekida trudnoće Mireli Čajavda u okviru i o trošku zdravstvenog sustava RH te utvrđivanje odgovornostu i sankcioniranje odgovornih za propuste u pružanju pravodobne i odgovarajuće skrbi.

Od ministra zdravstva Vilija Beroša i premijera Andreja Plenkovića zahtijevaju da javno potvrde da će Mirela Čavajda dobiti odgovarajuću skrb o trošku HZZO-a koja će osigurati kvalitetnu zdravstvenu skrb tijekom prekida trudnoće.

Traže i hitno donošenje smjernica i protokola za prekid trudnoće skladu s preporukama i smjernicama WHO-a te objavu cjelovitih podataka o kapacitetima zdravstvenih usluga u RH u odnosu na pružanje zdravstvene skrbi u području reproduktivnog zdravlja, i to specifično usluge prekida trudnoće.

image

Žele osigurati hitno donošenje smjernica i protokola za siguran prekid trudnoće u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije

Roditelji U Akciji - Roda

Naglašavaju da treba osigurati da zdravstveni radnici i radnice i bolnička povjerenstva poštuju trenutni zakon koji regulira prekid trudnoće te istražiti odgovornost zdravstvenih radnika i radnica koji uskraćuju ili pružaju netočne informacije te onemogućavaju prekide trudnoće na zahtjev.

Zahtijevaju i osiguranje dostupnosti prekida trudnoće svim ženama u skladu sa zakonskim okvirom.

Ovi zahtjevi nastali su kao reakcija na aktualni slučaj uskraćivanja prava trudnici na prekid trudnoće temeljem medicinskih indikacija koje upućuju na tešku bolest djeteta nespojivu sa životom.

Smatraju da zdravstvena zaštita koja se pruža u takvim situacijama treba maksimalno štititi dostojanstvo žene i ploda, umanjiti patnju koliko god je to moguće, spriječiti traumatizaciju žene, ali nadasve pružiti ženi pravovremene i točne informacije o medicinskim opcijama koje su joj nužne da donese odluku koja je za nju u tom trenutku najbolja.

Dosad je svoje potpise za siguran, dostupan i legalan pobačaj u Hrvatskoj dalo 60 organizacija civilnog društva. Upućen je poziv svim organizacijama, fizičkim i pravnim osobama da daju podršku inicijativi.

Sve zastupnice i zastupnici Hrvatskoga sabora pozvani su da se pridruže i iskažu svoju solidarnu podršku, a na prosvjedu su bili zastupnici SDP-a, Socjialdemokrata, Radničke fronte, HSS-a, Zeleno-lijevog bloka.

Trudnica Mirela Čavajda koja je u šestom mjesecu trudnoće doznala da nosi teško bolesno dijete, a kojoj su u nekoliko zagrebačkih bolnica odbili prekinuti trudnoću, ipak je pregledana u bolnici Merkur.

Međutim, njezin slučaj upućen je drugostupanjskom etičkom povjerenstvu u KBC-u Zagreb koje bi trebalo donijeti odluku.

U bolnici Sveti Duh priopćili su da postoji medicinska indikacija za prekid trudnoće, ali da za to nemaju osoblje.

U Klinici za ženske bolesti objašnjavaju da u tom slučaju više nije riječ o pobačaju, nego o porođaju. Ministarstvo zdravstva zatražilo je očitovanje zdravstvenih ustanova s kojima je pacijentica kontaktirala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:45