PULSKI LUNGOMARE

Inicijativa građana prikuplja potpise za referendum: ‘To je jedna od zadnjih zelenih oaza uz more‘

‘Prenamjena iz sportsko-rekreacijske u turističko-građevinsku zonu ne smije nas ostaviti ravnodušnima ni malodušnima‘, poručuju iz Inicijative

Područje Lungomare na Valkanama

 Dusko Marusic/Cropix

Predstavnici pulske Inicijative građana za referendum za Lungomare na konferenciji za novine u utorak predvečer su izvijestili da će se potpisi za održavanje referenduma prikupljati od 28. svibnja do 11. lipnja na desetak lokacija u Puli.

Prema riječima Ivane Nataše Turković, Inicijativa građana za referendum za Lungomare nastala je radi uključivanja građana u odlučivanje o namjeni jedne od, kako je rekla "zadnjih zelenih oaza uz more".

"Prenamjena iz sportsko-rekreacijske u turističko-građevinsku zonu ne smije nas ostaviti ravnodušnima ni malodušnima jer početak gradnje hotela nepovratno otvara vrata daljnjim promjenama u cijelom području" - rekla je članica Inicijative Turković.

Predstavnici Inicijative objavili su prijedlog referendumskog pitanja koje bi, po njima trebalo glasiti, "Jeste li za izmjenu GUP-a Grada Pule kojom će se u cijeloj zoni Lungomare ukinuti mogućnosti gradnje hotela, drugih kapaciteta i stambenih građevina".

Da bi referendum bio raspisan potrebno je skupiti potpise 20 posto birača, a da bi bio pravovaljan, na njega mora izaći 50 posto plus jedan birač.

image

Plakat s idejnim rješenjem budućeg hotela Valkane

Goran Sebelic/Cropix

Član Inicijative Alojz Orel je rekao da inicijativom žele "dati glas građanima te ih uključiti u proces odlučivanja o namjeni šume i sportske zone u jednoj od posljednjih priobalnih zelenih oaza u Puli."

Hoće li Lungomare ostati sportsko-rekreacijska zona ili biti iskorišten u turističke svrhe, odluka je koja ne može biti donesena u nejasnim okolnostima i iza zatvorenih vrata, bez sudjelovanja javnosti", poručio je Orel. Dodao je kako je u tijeku rješavanje dozvola za desetak lokacija gdje će se u Puli prikupljati potpisi građana.

"S obzirom na to da ni prethodna niti sadašnja vlast, koje su demokratski izabrane da rade u korist građana, nisu u odlučivanje o tako važnom pitanju za Pulu uključile javnost, nije nam preostalo drugo nego da ovaj zahtjevan i pravedan zadatak preuzmemo na nas", rekao je Orel. Dodao je da za referendum iz gradskog proračuna treba izdvojiti samo 0,1 posto sredstava.

Istaknuo je i da Inicijativa nije politička grupacija, da nemaju veze ni sa jednom strankom.

Na današnjoj konfereciji za novinare bilo je dvoje članova Gradskog vijeća iz platforme Možemo! koja se u GV-u jedina protivila izgradnji hotela i zbog čega se i raspala vladajuća koalicija.

Investitor, tvrtka Hotel Valkane, tijekom predstavljanja projekta izgradnje hotela odbacio je sumnje da će Puljanima zabraniti šetnju Lungomareom i kupanje na plažama. "Lungomare ostaje netaknut, a planira se sadnja 200- tinjak stabala. Namjera nam je iskoristiti prirodne potencijale Pule i izgraditi prvi hotel s pet zvjezdica u gradu", izjavio je tada voditelj projekta Zoran Kostić. Također je rekao da investitor nema namjeru graditi izolirani resort, betonirati obalu, dirati u šetnicu koja je pomorsko dobro i pod upravljanjem je Grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:00