KONTRA NOVOG ZAKONA

IDS je protiv centralizacije županijskih bolnica: ‘Dijagnoza hrvatskog zdravstvenog sustava je ozbiljna‘

Istrijani su svoju Opću bolnicu u Puli gradili sami. Sad kad je konačno izgrađena, država je želi uzeti, kaže Sandra Ćakić Kuhar

Dalibor Paus

 Dusko Marusic/CROPIX

IDS je protiv centralizacije županijskih bolnica i zavoda kako je to najavljeno izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji su prošloga tjedna upućeni u javnu raspravu, a koji su obveza u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za daljnja sredstva iz europskih fondova. Stranka vidi problem u tome što se stabilnost i učinkovitost zdravstvenog sustava ponovno pokušavaju postići centralizacijom što se, kako kažu, u povijesti već pokazalo neučinkovitim jer bolnice pod upravom centralne vlasti generiraju veće gubitke i dugove.

Naime, prema NPOO-u želja je Vlade uspostaviti tzv. zdravstvene regije pod vodstvom Kliničkih bolničkih centara, što bi podrazumijevalo kratkoročno funkcionalno povezivanje ustanova te kasnija spajanja. IDS se pita znači li to da će se s vremenom neke usluge koje se danas obavljaju u Općoj bolnici Pula morati obavljati negdje drugdje, primjerice u Rijeci? To bi osjetno unazadilo razinu zdravstvene zaštite koju istarski građani imaju.

- Dijagnoza hrvatskog zdravstvenog sustava je ozbiljna, a najavljenom centralizacijom stanje će postati terminalno. Sustav stvara skoro 300 milijuna kuna novih dugova mjesečno, Hrvatska je pri dnu europskih država po izdvajanjima za zdravstvo, a centralizacija županijskih bolnica i zavoda pogoršat će stanje na štetu samih pacijenata. Zahvaljujući sufinanciranju istarskih gradova, općina i županije, Istrijani godinama imaju nadstandard u zdravstvenoj zaštiti u odnosu na ostatak Hrvatske i IDS će se zalagati da se tako bude i u budućnosti - poručio je Dalibor Paus, predsjednik IDS-a.

Naime, dok je prosjek Europske unije za izdvajanja u zdravstvu 9,9 posto BDP-a, Hrvatska izdvaja svega 6,8 posto. Također, izdvajanje za zdravstvo u Hrvatskoj iznosi 962 eura po stanovniku, a u Istri zbog brojnih nadstandarda koje financiraju Županija, gradovi i općine izdvaja se 1222 eura po stanovniku, što je čak 27 posto više.

- Istrijani su među rijetkima, ako ne i jedini u Hrvatskoj, koji su svoju Opću bolnicu u Puli gradili sami, dok su ostali dijelovi Hrvatske, pa čak i građani Mostara, dobili svoje bolnice financirane iz državnog proračuna. Sad kad je konačno izgrađena, država je želi uzeti pod upravljanje te centralizacijom i standardizacijom poništiti visoku razinu usluga koju su Istrijani uživali godinama, a koja je omogućena zahvaljujući sufinanciranjima gradova, općina i Županije - istaknula je Sandra Ćakić Kuhar, predsjednica Županijske skupštine Istarske županije.

Stav IDS-a je da Istra regionalno puno bolje može odgovoriti na zdravstvene potrebe Istrijana, što je vidljivo u praksi kroz financiranje dodatnih timova hitne medicinske pomoći, prepoznavanje potreba ranjivih kategorija poput djece s neurorizicima koja se liječe u rovinjskoj Specijalnoj bolnici Martin Horvat te financiranje liječenja pacijenata na sjeverozapadu Istre u životno ugrožavajućim stanjima u SB Izola. U Istri postoji i jasno razrađen sustav privlačenja i zadržavanja liječničkog kadra i provode se preventivni programi za rano otkrivanje malignih i kardiovaskularnih bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:20