DOPUNA ISTRAGE

Ide se u novo financijsko vještačenje u slučaju Agrokor, radit će ga stranci: Prvo je bilo nezakonito i koštalo milijun eura

Navodno je izbor ponovno pao na inozemne financijske vještake.

Ivica Todorić

 Boris Kovacev/Cropix/Cropix

Ide se na dopunu istrage i novo skupo vještačenje u slučaju Agrokoru. Informaciju je objavio Dnevnik Nove TV, koji je potvrdu dobio iz Županijskog državnog odvjetništva.

"Provođenje potrebnog financijsko-knjigovodstvenog vještačenja u navedenom predmetu ovo državno odvjetništvo još uvijek nije nikome povjerilo", poručili su.

Kako doznaje Nova TV, navodno je izbor ponovno pao na inozemne financijske vještake.

Podsjetimo, početkom prosinca Visoki kazneni sud potvrdio je odluku optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda koje je krajem ožujka odlučilo da je financijsko vještačenje Ismeta Kamala, na kojem se temelji optužnica za izvlačenje 1,2 milijarde kuna u slučaju "veliki Agrokor", nezakonit dokaz.

Visoki kazneni sud u ponedjeljak je izvijestio da je odbio žalbe državnog odvjetnika i dvoje okrivljenika protiv rješenja Županijskog suda u Zagrebu kojim je odlučeno o prijedlozima za izdvajanje dokaza.

Odvjetnici optuženih u aferi Agrokor duže vrijeme tvrde da je Kamalovo vještačenje, koje je državu koštalo preko milijun eura, nezakonito, jer su ga umjesto poljskog KPMG-a izradili hrvatski vještaci koji su u sukobu interesa jer su radili za Agrokor u vrijeme izvanredne uprave.

Bivšeg vlasnika Agrokora Ivicu Todorića i njegovih 14 suoptuženika optužnica tereti da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna. Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužiteljstvo, pribavljeno 923,6 milijuna kuna, a ostatak od oko 320 milijuna kuna nizozemskom Agrokor Investmentu BV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:11