AFERA U INI

I HEP je poslovao s DXT-om iz Luksemburga, od njih su kupili tri posto ukupno nabavljenih količina plina

HEP je nabavljao plin na tržištu od 14 različitih dobavljača, a među njima je i DXT International SA


 

 Goran Mehkek/Cropix

Tvrtka DXT International sa sjedištem u Luksemburgu i vlasnikom Brunom Bolfom iz Švicarske poslovala je u Hrvatskoj osim s OMS - Upravljanjem Damira Husića, kojeg USKOK tereti za pljačku Ine, i s Hrvatskom elektroprivredom, potvrđeno nam je jučer u HEP-u.

- Od 1. siječnja 2021. do 30. lipnja 2022. HEP je nabavljao plin na tržištu od 14 različitih dobavljača, a među njima je i DXT International SA, od koje je HEP nabavio oko tri posto ukupno nabavljenih količina - naveli su nam u HEP-u. Pojašnjavaju kako im je plin potreban za proizvodnju električne energije u termoelektranama, kao i za opskrbu kupaca HEP Plina te da plin nabavljaju na domaćem i međunarodnom tržištu, odnosno tržištu Europske unije i svjetskom tržištu. Na pitanje kako su uspostavili suradnju s DXT Internationalom i po kojim cijenama su kupovali plin od spomenute tvrtke, u HEP-u kažu da plin nabavljaju putem otvorenih međunarodnih postupaka nabave.

- Kod nabave plina HEP odabire najpovoljniju ponudu i ugovara cijenu koja u tom trenutku odgovara cijenama na europskom tržištu. Ugovorena cijena je nepromjenjiva za vrijeme trajanja ugovora te ne može biti veća od tržišne cijene - poručili su nam iz državne elektroprivrede.

Koliki je bio obim trgovine plinom OMS - Upravljanja s DTX Internationalom, po kojim cijenama i u koje vrijeme, što nije nevažno s obzirom na cjenovne skokove na burzama plina, pokazat će istraga USKOK-a. U svakom slučaju, za razliku od OMS - Upravljanja, koji se u trgovini plinom pojavio niotkuda, DXT International kao dio Bolfove grupacije Duferco tvrtka je s međunarodnim referencama. U Hrvatskoj Bruno Bolfo nema registriranu tvrtku, ali je DXT International u prosincu 2020. dobio dozvolu HERA-e za trgovinu plinom na domaćem tržištu jer tvrtka registrirana za trgovinu plinom u jednoj članici EU automatski dobiva dozvolu u drugoj članici Unije ako je zatraži.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 06:11