TVRDA KOHABITACIJA

I diplomacija je žrtva Plenkovićeve i Milanovićeve svađe: Čak 40 veleposlaničkih i konzularnih mjesta stoji nepopunjeno

Grlić Radman poručuje da "smo zatočenici predsjednikove samovolje jer on ipak daje konačni potpis"

Gordan Grlić Radman

 Ranko Šuvar/Cropix

Uz vojsku, zbog sukoba predsjednika Republike i premijera već dvije i pol godine blokirana su imenovanja u diplomaciji.

Prema neslužbenim informacijama, u ovom je trenutku oko 40 veleposlaničkih mjesta te pozicija generalnih konzula upražnjeno ili je diplomatima istekao mandat. Tijekom mandata predsjednika Milanovića jedini diplomat oko kojega su se on i premijer Plenković uspjeli dogovoriti je Hido Biščević, i to za poziciju veleposlanika u Srbiji. U vrijeme geopolitičkih i geostrateških previranja u svijetu, u vrijeme velikog ratnog sukoba na tlu Europe politički vođe članice NATO-a i i Europske unije godinama se ne mogu dogovoriti oko kandidata za diplomatske pozicije u inozemstvu.

Vatikan, Washington...

Zbog tog njihova sukoba u ovom trenutku Hrvatska nema veleposlanika u Litvi, Vatikanu i Francuskoj i taj posao obavljaju otpravnici poslova. Osim toga, mandat je veleposlanicima odavno istekao u Sjedinjenim Američkim Državama, Indiji, Iraku, Slovačkoj, Italiji, Finskoj, Velikoj Britaniji, Crnoj Gori, Kataru... Uz to što nema stalnog vojnog predstavnika pri NATO-u, mandat je istekao i hrvatskom veleposlaniku pri NATO-u, kao i veleposlanici pri Stalnoj misiji UN-a u Ženevi.

Predsjednik i premijer sukreatori su vanjske politike i moraju se dogovoriti i oko veleposlanika. No, kako imaju različite stavove o smjeru hrvatske vanjske politike, što se najbolje vidjelo na primjeru Bosne i Hercegovine te prijedlogu o primanju Finske i Švedske u NATO, tako se ne mogu dogovoriti niti oko prijedloga za veleposlanike. U jednom trenutku je gotovo usuglašen odlazak Mire Kovača u Pariz i Davora Ive Stiera u Vatikan. No, onda se Vlada nije složila s Milanovićevim prijedlozima da Ranko Ostojić ode u Katar, Dragan Đurić u Tuzlu i Mihael Zmajlović u Crnu Goru pa je sve puklo i nastavilo se s međusobnim optužbama.

Tko kome odgovara

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman tako poručuje: "Mi smo zatočenici predsjednikove samovolje jer on ipak daje konačni potpis". Optužuje Milanovića da traži da on predloži veleposlanike za polovicu ispražnjenih mjesta."Kakvo je to ponašanje ‘pola-pola‘ - radi se o profesionalcima koji predstavljaju države znanjem, umijećem i iskustvom", ističe Grlić Radman.

S druge strane, Milanović poručuje kako želi biti brana i spriječiti da HDZ ugrabi "sve što može" i da želi geografski raspodijeliti kandidate tako da se zna tko kome odgovara. Ukratko, da svatko bira svoje. Vlade na to ne pristaje te je na snazi pat-pozicija koja, kako se čini, može trajati sve dok ne dođe do promjene u Uredu predsjednika ili Banskim dvorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:05