POZIV NA RAZGOVORE

I Beljak pozvao na ujedinjenje sve HSS-ovce, osim Marijanu Petir: ‘Ona je de facto HDZ-ovka‘

Prošireno Predsjedništvo HSS-a je poduprlo Beljakovu inicijativu da krene u razgovore i pregovore sa svim strankama proizašlim iz HSS-a

Krešo Beljak

 Zeljko Puhovski/Cropix

Nakon što je u srijedu, na Dan HSS-a, održana redovita godišnja Glavna skupština HSS-a, na kojoj je 92 posto delegatkinja i delegata (uz odaziv od 75 posto) podržalo izvješće o radu predsjednika stranke Kreše Beljaka te mu tako, u skladu sa Statutom, dalo zeleno svjetlo za nastavak rada, održana je i sjednica proširenog Predsjedništva HSS-a, navodi se u priopćenju HSS-a.

Između ostalog, prošireno Predsjedništvo je jednoglasno poduprlo Beljakovu inicijativu te ga ovlastilo da krene u proces razgovora i pregovora sa svim strankama proizašlim iz HSS-a, kojih je čak 17, te pojedincima koji su iz različitih razloga prestali biti članovi, a trenutačno nisu članovi nekih trećih stranaka.

"Vrijeme je da počnemo proces pomirenja, ako hoćete i međusobnog praštanja, te pokušamo uskladiti sve nesuglasice, a sve u duhu mirotvorne politike osnivača naše stranke. Vrijeme je da svađe i prepucavanja između svih nas koji se osjećamo HSS-ovcima prestanu pa sam u skladu s tim spreman saslušati, pa i prihvatiti uvjete ljudi i stranaka koje bi izrazile želju da se pomirimo, ujedinimo i nastavimo dalje zajedno graditi bolji i jači HSS. Naravno, ako su i svi oni spremni na međusobne kompromise te ako su spremni prijeći preko nekih stvari koje su nas dovele do svađa i raskola, na isti način kako sam spreman i osobno", poručio je Beljak.

Dodao je kako se poziv na pomirenje upućuje svima koji se osjećaju HSS-ovcima, osim rijetkih pojedinaca poput Marijane Petir koja je de facto članica HDZ-a, dakle dio vladajuće većine, pa je njezin povratak u HSS kao opozicijsku stranku, dok je to tako, praktički nemoguć, navodi se.

Podsjetimo, u srijedu su članovi pet stranaka proizašlih iz HSS-a i tridesetak neovisnih načelnika bivših članova HSS-a, okupljeni u Inicijativi za ujedinjenje i pomirenje bivših i sadašnjih članova HSS-a, održali skup u kojem također traže ujedinjenje. Kako je rekao pokretač inicijative Zvonko Pongrac, jedini uvjet za ujedinjenje je ostavka i odlazak Kreše Beljaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:07