HRVATSKI APSURD

HZZO odbio umirovljenicima vratiti putne troškove: "Zašto niste išli besplatnim vlakom na terapiju?"

Jutarnjem se javio ljutiti sin umirovljenika i upozorio na činjenicu da državna uprava vrlo doslovno provodi svoje propise

Ilustracija

 Goran Mehkek/Cropix

Jedan umirovljenički par iz Đakova ovih se dana lijepo uvjerio da nema besplatnog ručka nakon što im je Regionalni ured HZZO-a u Osijeku odbio vratiti novac za putne troškove koje su imali zbog upućivanja na terapiju u Bizovačke toplice, s pojašnjenjem kako im je Vlada osigurala besplatni željeznički prijevoz pa na terapiju ne trebaju ići automobilom.

To je rješenje prilično uzrujalo njihova sina koji ga je dostavio Jutarnjem listu te u šoku prepričao situaciju u kojoj su mu se našli roditelji.

Naime, na deset su dana, zbog zdravstvenih problema, bili upućeni na terapiju u obližnje Bizovačke toplice kamo su odlazili automobilom, kao što su činili i nekoliko puta dosad. Svaki put dosad nakon završetka terapije HZZO-u bi, jer su na to imali pravo, poslali zahtjev za povrat putnih troškova koji su uvijek bili odobreni, sve do danas.

image

Knjižica dolazaka na terapiju u toplice

- Danas im je, evo, stiglo rješenje u kojem ih obavještavaju da im je zahtjev odbijen, a razlog je činjenica da je odlukom Vlade od početka 2024. godine umirovljenicima osiguran besplatni željeznički prijevoz pa se računa da su trebali koristiti tu opciju.

"Osigurana osoba nema pravo na naknadu troškova javnog prijevoza ako je prema posebnim propisima u cijelosti oslobođena njihova plaćanja. Od 1. siječnja 2024. godine Vlada uvodi pilot-projekt besplatnog željezničkog prijevoza umirovljenika i osoba starijih od 65 godina. Projekt će trajati do prosinca 2024. godine, a korisnici će imati neograničeno korištenje željezničkog prijevoza na području Republike Hrvatske", stoji u odbijenici HZZO-a.

Kako je to moguće

Njihov sin pojašnjava koliko je odluka apsurdna - naime, da bi njegovi roditelji vlakom došli od Đakova do Bizovačkih toplica, ovisno o vremenu terapije, morali bi presjedati između jednog i tri puta, a potom bi se nekako sami morali snaći da dođu od željezničke stanice do toplica, što je osobama koje idu na terapiju komplicirano.

image

Vozni red na relaciji Đakovo - Bizovac

- Doista ne razumijem kako je ovo moguće ni zašto bi netko tako doslovno tumačio propise. Koliko je nama poznato, svim umirovljenicima koji su u 2024. godini išli na terapije odbijeni su putni nalozi, a posebno je zanimljivo što očito o tome ništa nisu znali ni liječnici koji ispunjavaju naloge za putne troškove - rekao nam je naš sugovornik (podaci poznati redakciji):

Jutarnji je list poslao upit HZZO-u da nam malo razjasne novu praksu i dostave podatke koliko su umirovljenika dosad po ovoj osnovi odbili za isplatu putnih troškova te informaciju o tome provode li ovu odluku po automatizmu i provjeravaju li uopće mogu li pojedinci besplatnim željezničkim prijevozom stići na lokaciju.

Njihov odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

image

Odbijenica HZZO-a

Također, bit će zanimljivo vidjeti je li besplatni željeznički prijevoz za umirovljenike razlog odbijanja isplate putnih troškova i u drugim slučajevima kao što su, naprimjer, putni troškovi za potrebe sudskih postupaka i slično.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 22:50