MANJI IZNOS

HZZO objavio: ‘Mijenjamo cijenu brzog antigenskog testa protiv covida na uputnicu‘

Brzi antigenski test na uputnicu Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje dosad je plaćao oko 108 kuna
 Damir Krajac/CROPIX

Tjedan dana nakon što je Jutarnji list otkrio kako se u Hrvatskoj antigenski testovi prodaju po dvije cijene - 50 kuna za državne i javne službenike to stotinjak kuna za sve ostale - iz HZZO-a stiže obavijest kako su smanjili jediničnu cijenu antigenskog testa te da će on umjesto dosadašnjih 108 koštati 62 kune.

"Nakon provedene analize nabavne cijene potrošnih materijala (testova), izmijenjen je koeficijent brzog antigenskog testiranja (što uključuje uzimanje uzorka). Cijena brzog antigenskog testa kojeg će ubuduće plaćati HZZO iznosi 61,82 kunu", priopćeno je iz HZZO-a, ali bez objašnjenja kako je cijena jednom odlukom tako drastično pala.

Podsjetimo, Jutarnji je prošlog tjedna otkrio kako je država iz robnih zaliha na tržište pustila oko 250 tisuća antigenskih testova te svim zdravstvenim ustanovama i ljekarnama preporučila da oni, u slučaju testiranja državnih i javnih službenika kojima je to uvjet za posao, košta 50 kuna, iako je u to vrijeme jedinična vrijednost testa propisana od strane HZJZ-a iznosila 108 kuna.

Na naše pitanje Ministarstvu zdravstva gdje je nastala tako drastična razlika, pojasnili su nam da su testovi jeftiniji za državne i javne službenike jer su nabavljeni iz robnih zaliha te prepušteni zdravstvenim ustanovama koje onda naplaćuju samo trošak rada svojih djelatnika, ali ne i nabavnu vrijednost testa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 17:48