NOVE PREPORUKE

HZJZ izmijenio pravila u slučaju omikron varijante: Doznajte tko i kada mora u karantenu!

Donesene su važne izmjene vezane uz postupanje s oboljelima, bliskim kontaktima oboljelih te prekid izolacije i karantene

Hotel pretvoren u karantenu/Ilustracija

 Utrecht Robin/abaca/Abaca Press/Profimedia

Kontakti oboljelih od omikron varijante koronavirusa ne moraju u karantenu ako su se docijepili, preboljeli covid-19 unatrag tri mjeseca ili su cijepljeni nakon preboljenja, objavio je u utorak Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) koji je unio promjene u svoje preporuke.

Svi ostali kontakti zaražene osobe omikron varijantom podložni su karanteni od 14 dana te se trebaju testirati PCR testom na početku karantene i zadnji dan karantene, naveli su iz HZJZ-a.

Ako se isključi sumnja da je riječ o omikron varijanti, 14-dnevna karantena se prekida, a s kontaktima se dalje postupa kao kod izloženosti udomaćenim varijantama virusa.

Od obaveze karantene izuzete su osobe koje su primile primarno cijepljenje te su nakon toga docijepljene, osobe koje su preboljele covid-19 i nakon toga su primarno cijepljene te osobe koje su preboljele covid-19 unutar 90 dana prije bliskog kontakta, neovisno o cijepnom statusu.

"Osobe izuzete od karantene trebaju 14 dana od kontakta pojačano provoditi mjere za sprječavanje kapljičnih infekcija te se preporučuje da se testiraju brzim antigenskim testom čim prije nakon bliskog kontakta te svakog trećeg dana tijekom dva tjedna nakon izloženosti. Pozitivni antigenski test treba potvrditi PCR testom", naveli su iz HZJZ-a.

Sva preporuke donosimo u cijelosti u dokumentu HZJZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 08:29