DALI ROK OD 10 DANA

HŽ Infrastruktura traži da se s vijadukta u Karlovcu ukloni mural posvećen Mihajlu Hrastovu

Mural je "otvoren" na 30. godišnjicu pucnjave na obližnjem mostu u kojoj je Hrastov 1991. ubio 13 i teško ranio dvojicu rezervista JNA

Mural posvećen Mihajlu Hrastovu zaliven je crvenom bojom krajem prosinca 2021.

 Robert Fajt/Cropix

HŽ Infrastruktura traži da se ukloni mural posvećen karlovačkom branitelju, bivšem specijalcu i osuđeniku za ratni zločin Mihajlu Hrastovu koji je u rujnu prošle godine oslikan bez dozvole na njihovom vlasništvu, vijaduktu koji prolazi karlovačkom gradskom četvrti Rakovac.

Zahtjev su poslali Udruzi Specijalne jedinice policije Grom, čiji je Hrastov bio pripadnik, a oni su bili podržali prijedlog pripadnika BBB Karlovac da Hrastovljevim likom oslikaju građevinu.

U zahtjevu se navodi kako je na "zidu upornjaka željezničkog nadvožnjaka "Rakovac" u Karlovcu izrađen mural za čiju izradu nije izdana suglasnost HŽ Infrastrukture D.O.O., niti je zaprimljen zahtjev za izdavanje suglasnosti", te kako se na muralu nalaze amblemi ove udruge u HŽ Infrastrukturi "pretpostavljaju kako je mural izrađen od strane Udruge ili u suradnji s Udrugom".

- Kako je predmetni mural izrađen bez suglasnosti HŽ Infrastrukture, isto predstavlja oštećenje javnog vlasništva te vas ovim putem molimo da predmetni mural uklonite u roku 10 dana od primitka ovog dopisa - kažu u dopisu koji potpisuje predsjednik Uprave Ivan Kršić.

Stav Udruge trebao bi biti poznat uskoro. Neslužbeno su poručili da mural ne misle uklanjati.

Mural je "otvoren" na 30. godišnjicu pucnjave na obližnjem mostu u kojoj je Hrastov iz strojnice Ultimax 1991. godine ubio 13 i teško ranio dvojicu rezervista JNA, koji su se prethodno predali i položili oružje, a on ih je zajedno sa još dvojicom suboraca trebao prepratiti u policijske prostorije. Tako smatra Vrhovni sud RH, te ga je zbog kršenja Ženevske konvencije nakon 20-godišnjeg maratonskog postupka osudio na četiri godine zatvora, no za veliki broj Karlovčana njegov je čin bio herojski, jer misle da je bio napadnut te da je pucao u samoobrani i tako obranio sebe i Karlovac.

U noći otvorenja murala karlovačko Gradsko vijeće spomenuti most imenovalo je po Specijalnoj jedinici policije Grom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:22