ZELENO SVJETLO PARTNERA

HSS: Podržavamo program, ali ne odgovaramo za njega

HSS nema ništa protiv smanjenja doprinosa za Hrvatske šume i Hrvatske vode, no upozorava da su tim novcem financirani konkretni projekti poput razminiravanja i priprema za vatrogasnu sezonu
 Ronald Goršić/CROPIX

ZAGREB - Unatoč nizu primjedbi koje su iznijeli na račun programa gospodarskog oporavka, u HSS-u ipak podržavaju taj program.

Stranačko je predsjedništvo na današnjoj sjednici jednoglasno podržalo program, ali HDZ-ov koalicijski partner upozorava kako bi se on mogao pretvoriti u običnu deklaraciju ako se ne utvrde jasni rokovi i način realizacije svih 128 mjera.

Prema izjavama šefa stranke Josipa Friščića lako se mogu detektirati mjere koje su seljacima najspornije. Tako je danas ponovio kako nemaju ništa protiv ukidanja ili smanjenja parafiskalnih nameta odnosno doprinosa za Hrvatske šume i Hrvatske vode, no istovremeno je upozorio da su tim novcem financirani konkretni projekti primjerice razminiravanje i priprema za vatrogasnu sezonu.

- Treba jasno reći kojim će se novcem onda uređivati šumski putovi, a ne kada dođe do požara tražiti glavu Darka Vuletića - rekao je Friščić.

I Šume i Vode su naime upravo HSS-ovi kadrovi pa se stranka pribojava da će zbog manjka novca oni biti odgovorni što neki projekti neće biti realizirani. HSS također traži da se prije ukidanja dobro proanaliziraju sve kategorije poreznih olakšica.

– Stimulirali smo mlade ljude da uzmu kredit i kupe stan, a sada im želimo uzeti olakšice – upozorio je Friščić.

Po svemu sudeći HSS i dalje nije sklon ukidanju pojedinih općina. Seljaci naime upozoravaju kako najprije država treba svim jedinicama lokalne samouprave osigurati 2500 kuna po stanovniku.

– Tek tada možemo analizirati koje od njih ispunjavaju svoju funkciju – rekao je Friščić. On naime tvrdi da čak 379 općina i gradova ima manje od 2500 kuna prihoda po stanovniku.

Prvi čovjek HSS-a tvrdi kako nije dobro da je programom poslana poruka da je država loš gospodar pa se tako mora rješavati svojih manjinskih udjela u poduzećima.

– Uvodimo mjeru C kojom bi država preuzela tvrtke koje ne opstaju, dok bi se ovim programom trebali riješiti onih koje vrijede – kazao je Friščić.

Odbacio je špekulacije kako se ovakvim kritikama na račun gospodarskog programa HSS distancira od HDZ-a.

– HSS se ne distancira niti od jedne mjere niti od problema. Mi smo partneri i ostajemo partneri, ali nemoguće je dijeliti odgovornost ako istovremeno ne možeš upozoravati na neke stvari – rekao je Friščić novinarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 11:07