OD VRATA DO VRATA

HSP počeo prikupljanje potpisa za referendum o statusu ćirilice u Vukovaru

Uvođenje ćirilice na mala vrata u Vukovaru posljedica je dogovora koji su postigli HDZ i SDSS kako na državnoj, tako i na lokalnoj razini', poručuju iz HSP-a
 Igor Sambolec / CROPIX

VUKOVAR - Potpise za raspisivanje referenduma o uporabi ćiriličnog pisma i srpskog jezika u Vukovaru počeli su u utorak u vukovarskom središtu prikupljati članovi Hrvatske stranke prava.

HSP-ovci namjeravaju prikupiti dovoljno potpisa kako bi pred Gradskim vijećem potaknuli raspisivanje referenduma s pitanjem: Želite li da se ukine stavak 3. Članka 61. Statuta grada Vukovara koji daje pravo uporabe srpskog jezika i ćiriličnog pisma u službenoj komunikaciji i javnim poslovima iz samoupravnog djelokruga Grada Vukovara. Pravaši su tim povodom održali i konferenciju za novinare kojoj je nazočio i stranački predsjednik Danijel Srb.

- Uvođenje ćirilice na mala vrata u Vukovaru posljedica je dogovora koji su postigli HDZ i SDSS kako na državnoj, tako i na lokalnoj razini, prokomentirao je Danijel Srb dodajući kako su „po istom principu općine s većinskim srpskim stanovništvom iz državnog proračuna dobile enormne novce, za razliku od općina koje su teško stradale u Domovinskom ratu“.

Iz HSP-a je najavljeno kako će se potpisi prikupljati ispred Veleprometove robne kuće u središtu Vukovara svakodnevno do 21. ožujka u vremenu od 10 do 15 sati.

Predsjednik vukovarsko-srijemskog HSP-a, Mladen Leovac najavio je i prikupljanje potpisa „od vrata do vrata“ te potvrdio kako im je za pokretanje referenduma potrebno prikupiti 20 posto popisa birača, odnosno „parafe“ oko 6.600 građana s pravom glasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 16:50