OPASNA MISIJA

Hrvatski statičari idu u Tursku: ‘Bili smo u Italiji i Albaniji, ali čini mi se, ovo je puno dramatičnije...‘

‘Inženjeri konstruktori će procjenjivati gdje bušiti, gdje poduprijeti‘, rekao je Josip Atalić, voditelj Centra za potresno inženjerstvo Hrvatske

Pretraživanje ruševina u Adani; u krugu: Josip Atalić

 Can Erok/Afp; Biljana Blivajs/Cropix/

- Prva faza, kada stignu na lokaciju u Turskoj, bit će spašavanje života u ruševinama. Bit će jako opasno na terenu. Inženjeri konstruktori u ovom slučaju idu da bi davali procjene ulaska za spasitelje u ruševine, procjenu sigurnosti ulaska, gdje bušiti, gdje poduprijeti... Težak zadatak gdje postrojbe čekaju tvoju procjenu da se vidi je li mogu ući - kazao je Josip Atalić, voditelj Centra za potresno inženjerstvo Hrvatske.

Naime, unutar organiziranog odlaska 40-ak spasitelja, prvenstveno članova interventne policije i HGSS-a, danas u Tursku u sklopu Civilne zaštite s njima odlaze i dva konstruktora (statičara) - Karlo Jandrić i Ante Pilipović iz Centra za potresno inženjerstvo. Oni su obilazili zgrade nakon potresa u Zagrebu i Petrinji. Kolege konstruktori, kaže Atalić, mlađi su, ali iskusni.

- Ovo što se dogodilo je katastrofa, išli smo pomagati nakon potresa u Italiju, Albaniju, no sad mi se čini sve još dramatičnije, zbog jakog prvog potresa i jakih aftershockova - dodao je Atalić.

S obzirom na to da je Turska imala ne tako davno velike potrese, oni su se dobro, kaže, zadnjih godina pripremali na ovakve situacije. Činjenica da sad trebaju pomoć izvana, a mnogi im organizirano sada idu pomoći, pokazuje koliko je stanje grozno.

- Turska je nakon velikog potresa 1999. godine napravila ozbiljni preokret i radili su ozbiljne pripreme za potrese. Međutim, kvalitetnija gradnja zgrada krenula je kod njih tek nakon 2000-ih godina. Većinom je na lokaciji potresa sada tamo, koliko vidim iz fotografija, starija gradnja, no ima i novije srušene gradnje. Međutim, ako je nešto slabije građeno, pa čak i da je novije, to ovakav potres odmah otkrije - rekao je Atalić.

Smještaj stanovništva i spasioca, pretpostavlja, organizirat će u šatorima na njivama, zbog najmanje opasnosti kod aftershockova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:34