‘IMMEDIATE RESPONSE 21‘

Hrvatski, američki i slovenski vojnici održali veliku vježbu: ‘Vidjeli smo i ubojicu tenkova‘

Novinari su vidjeli i djelovanje haubica po cilju udaljenom 10,2 km, a riječ je o topničkom naoružanju s dometom od 15,3 km
 Oružane Snage RH

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u nedjelju su pripadnici Hrvatske vojske, vojske Slovenije i SAD-a proveli zajedničku vojnu vježbu "Immediate Response 21", uz nazočnost medija, a demostriran je i rad multinacionalne manevarske te topničke bojne.

Predstavljena je hrvatska Mehanizirana satnija s borbenim oklopnim vozilom Patria, slovenska Mehanizirana satnija s borbenim oklopnim vozilom “Svarun” i američka Satnija borbenih oklopnih vozila Bradley. Također je provedeno bojno gađanje iz haubica i višecjevnog lansera raketa GRAD.

Bojnik Željko Vuk, stožerni časnik operativne uprave Glavnog stožera, ujedno i glavni planer za hrvatski dio vježbe “Immediate Response 21“, rekao je da je provedba vježbe odlična unatoč tome što se zbog pandemije planski proces nije odvijao uživo, već virtualno i to čak oko 99 posto.

image
Oružane Snage RH

Za Bradley, američko oklopno vozilo pješaštva s gusjeničnim pogonom, bojnik Vuk kaže kako se vidjela sposobnost njegova djelovanja, zajedno s našim oklopnim vozilom Patria, ali da je borbena moć Bradleyja nemjerjiva.

“Mislim da nam je budućnost zajedničko djelovanje Patrije i Bradleyja”, rekao je bojnik Vuk i podsjetio novinare da to oklopno vozilo nosi nadimak “ubojica tenkova” i to zato jer je tijekom Zaljevskog rata upravo spomenuto vozilo uništilo najviše tenkova.

Nabava Bradleyja za Hrvatsku vojsku jest u planu, potvrdio je bojnik Vuk.

Zapovjednik haubičke bitnice natporučnik Silvio Legradi je u ime Topničko-raketne bojne Gardijsko mehanizirane brigade ocijenio da je suradnja s vojskom SAD-a izuzetna.

image
Oružane Snage RH

"Ta vježba omogućuje koordinaciju i suradnju međunarodnih snaga, kako s kolegama iz SAD-a koji imaju veliko borbeno iskustvo, tako i s kolegama Slovencima, partnerima iz NATO saveza", dodao je.

Novinari su vidjeli djelovanje haubica po cilju udaljenom 10,2 kilometra, a riječ je o topničkom naoružanju s dometom od 15,3 kilometra.

Zapovjednik Topničko-raketne bojne Gardijske oklopno mehanizirane brigade Marijan Žukina je naglasio da su takve vježbe važne bez obzira na dobru uvježbanost vojnika i dodao da su vojni borbeni drilovi jako važni te da je suština svega ponavljanje.

“Postupci koji se ne rade kontinuirano mogu izgubiti na brzini ili preciznosti", dodao je te naveo da izvedba uvijek treba biti na potrebnoj razini.

"Mi to zovemo drilanje ili provedba obuke kroz drilove", izjavio je.

image
Oružane Snage RH

U ime slovenskih vojnika, zapovjednik Bitnice za vatrenu potporu 72. brigade Slovenske vojske Mitja Hajdinjak rekao je da su se s veseljem odazvali pozivu da sudjeluju na "Immediate Response 21" na Slunju te da su zadovoljni i gostoprimstvom države Hrvatske i izmjenom iskustava među vojskama, sudionicama vježbe.

Ocijenio je i da se vježba odlično odvija.

“Skupa smo moćniji”, dodao je.

Satnik američke vojske Marc Wagner rekao je da je prvi put u Hrvatskoj, da je ugodno iznenađen ljubaznošću svih i kvalitetom partnerstva, kao i svi vojnici s kojima je razgovarao.

U Međunarodnu vojnu vježbu “Immediate Response 21” uključeno je oko 500 hrvatskih vojnika i oko 1000 pripadnika savezničkih vojski, a traje od 17. svibnja do 2. lipnja na poligonu u Slunju.

U vježbu je uključeno 700 borbenih i neborbenih vozila, zrakoplova i razni topnički sustavi. Dio je to vježbe koja se provodi u devet europskih zemalja tijekom ovog i narednog mjeseca.

image
Oružane Snage RH
image
Oružane Snage RH
image
Oružane Snage RH
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. studeni 2022 02:40