"DOSTA!"

Hrvatska na nogama: Prosvjedni skupovi će se održati diljem zemlje, polako cure planovi

Organizatori poručuju da okupljanjem ‘iskazuju solidarnost sa svim ženama koje su doživjele nasilje u zdravstvenim ustanovama‘

Mirela Čavajda

 Neja Markicevic/Cropix

Prosvjedni skupovi solidarnosti s Mirelom Čavajdom i svim ženama kojima je uskraćen zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi pod nazivom "Dosta! Uništavanje javnog zdravstva i zanemarivanje zdravlja žena" u četvrtak će se održati i u Rijeci, Osijek te Puli.

Skup u Rijeci održat će se na Jadranskom trgu na Korzu, a počet će u 18 sati. U najavi događaja stoji da u četvrtak "iskazujemo solidarnost sa svim ženama koje su doživjele različite oblike nasilja u zdravstvenim ustanovama i kojima se iz dana u dan krše prava na zdravlje osigurana Ustavom i zakonskim okvirima Republike Hrvatske", uz poziv na "otpor sustavnom uništavanju javnog zdravstva, za što su odgovorni Vlada RH, Sabor RH, Ministarstvo zdravstva i čelnici javnozdravstvenih ustanova".

Riječki prosvjed organizira inicijativa Građanke i građani Rijeke koja se već isprofilirala u organizaciji prosvjednog skupa za obranu reproduktivnih prava žena "Za slobodu" koji je bio odgovor Riječanka i Riječana na neokonzervativni "Hod za život".

Marinella Matejčić iz Inicijative rekla nam je da će na skupu u Rijeci govoriti aktivistice Greta Grakalić Rački i Lorena Zec.

- Također, bit će pročitano pismo podrške koje je napisala Mirela Čavajda, kao i pismo Riječanke Zorice Zrile, koja je prošla sličnu situaciju kao i Mirela - rekla nam je Marinella Matejčić.

Izraze podrške skupu i javne pozive građanima putem društvenih mreža uputile su brojne riječke javne osobe, od glumica i glumaca preko glazbenika do aktivista.

Skup u Osijeku održat će se u 18 sati na Trgu slobode. Iz Neformalne inicijativa Dosta ističu kako je riječ o "iskazu solidarnosti sa svim ženama koje su doživjele različite oblike nasilja u zdravstvenim ustanovama i kojima se iz dana u dan krše prava na zdravlje osigurana Ustavom i zakonskim okvirima Republike Hrvatske. Stoga pozivaju na otpor, kažu, sustavnom uništavanju javnog zdravstva, za što nabrajaju koje smatraju odgovornima, Vladu RH, Sabor RH, Ministarstvo zdravstva i čelnike javnozdravstvenih ustanova.

- Ovim prosvjedom želimo poručiti: "DOSTA! Dosta uskrate zdravstvene skrbi! DOSTA! Dosta zanemarivanja ženskog zdravlja! DOSTA! Dosta političkih igara na račun zdravlja žena!" - rekli su iz Neformalne inicijativa Dosta.

Na Facebook stranici inicijative dolazak na prosvjed u Osijek za sada je najavilo 329 građana, a zainteresiranih je još 382.

Pulska platforma Možemo! dala je podršku prosvjedu "Dosta! Uništavanje javnog zdravstva i zanemarivanje zdravlja žena".

- Tragično je zbunjen i pogrešan sustav koji smatra da može kontrolirati ženska prava uskraćujući ženama zdravstvenu zaštitu, uskraćujući im mogućnost da zadrže dostojanstvo i da odlučuju o vlastitoj sadašnjosti i budućnosti. Sprečavanje traumatizacije i patnje koje država biopolitičkim spinovima nameće ženi i obitelji nije privilegija i luksuz već temeljno ljudsko pravo. Ženska prava treba zagovarati jasno i glasno, svakoga dana, a posebno onih nesretnih dana kada se ona bezočno i besramno krše pod različitim ideološkim krinkama. Pozivamo vas zato da danas, 12. svibnja na Portarati viknete glasno protiv licemjerstva, da viknete DOSTA! u zaštitu ženskih prava, ženskog i ljudskog dostojanstva. Glas svake i svakog od nas nije samo glas za nas, već i glas za zaštitu naših sestara, kćeri i generacija žena koje će doći za nama - poručila ja pulska platforma Možemo u svom priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:39