SASTANAK

Hrvatska liječnička komora: određeni su konkretni rokovi za rješavanje zahtjeva liječnika

HLK ističe da su dužnosnici Ministarstva prihvatili na sastanku zaključke s rokovima za ispunjenje zahtjeva

Vili Beroš

 Robert Fajt/Cropix

Hrvatska liječnička komora (HLK) priopćila je u utorak da su na sastanku u Ministarstvu zdravstva prihvaćeni konkretni rokovi za ispunjenje zahtjeva krovnih liječničkih organizacija, poput onih za vraćanje reprezentativnosti liječničkom sindikatu i korekciju koeficijenata.

Iako su predstavnici liječničkih udruga nakon sastanka izrazili nezadovoljstvo sastankom, ustvrdivši da nisu dobili nikakva obećanja ni rokove, HLK je kasnije objavila priopćenje u kojemu tvrdi suprotno.

Kažu kako je dogovoreno da se reprezentativnost Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) riješi do početka pregovora o novom kolektivnom ugovoru u zdravstvu, tj. do 31. listopada, kako bi HLS mogao ravnopravno sudjelovati u pregovorima i zagovarati prava liječnika.

Također je dogovoreno da je rok za korekciju koeficijenata za liječnike kraj godine, tj. da ti troškovi moraju biti planirani u prijedlogu proračuna za 2023. godinu.

Oko donošenja zakona o radno-pravnom statusu i plaćama liječnika dogovoreno je da rok njegova donošenja bude završetak proljetnog zasjedanja Sabora u 2023.

HLK ističe da su dužnosnici Ministarstva prihvatili na sastanku zaključke s rokovima za ispunjenje zahtjeva, zahvaljujući inzistiranju krovnih liječničkih organizacija.

Bitna su djela, a ne riječi

Poručuju da osnivanje različitih povjerenstava ne rješava nagomilane probleme te se slažu s izjavom ministra Vilija Beroša da su bitna djela, a ne riječi. Stoga će daljnje poteze i korake Ministarstva ocjenjivati isključivo prema provedenim djelima.

Hrvatska liječnika komora, Hrvatski liječnički sindikat, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine i Hrvatska udruga bolničkih liječnika tražili su hitno rješavanje reprezentativnosti liječničkog sindikata, donošenje zakona o radno-pravnom statusu i plaćama liječnika ili strukovnog kolektivnog ugovora, kao i reguliranje postojećeg sustava koeficijenata plaća određenih kategorija liječnika.

Liječničke udruge također traže da Vlada izjednači koeficijente usmjerenih specijalista s užim specijalistima koji su specijalizirali prema ranijim pravilnicima, izjednači koeficijente liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s liječnicima u bolnicama te da podigne koeficijente specijalizantima. Jedan je od zahtjeva i da se specijalizantima priznaju dodaci na uvjete rada prema pojedinom radnom mjestu.

HLK navodi da Ministarstvo zdravstva nije predložilo rokove, no na inzistiranje predstavnika liječnika definirani su konkretni rokovi za rješavanje ključnih zahtjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 12:25