UZROCI SMRTI

Hrvatska liječnička komora: Nije bilo propusta liječnika u slučaju smrti novinara Matijanića

Kombinacija necijepljenosti i izostanak antivirusnog liječenja su bili glavni razlozi pogoršanih simptoma i smrtnog ishoda

Vladimir Matijanić i ulaz u Zavod za hitnu medicinu KBC-a Split

 Duje Klaric/Cropix

Povjerenstvo za stručna pitanja i stručni nadzor Hrvatske liječničke komore (HLK) donijelo je stručno mišljenje o liječenju novinara Vladimira Matijanića, koje je danas dostavljeno Ministarstvu zdravstva i Pučkoj pravobraniteljici.

U priopćenju medijima navode da su u postupanju liječnika uključenih u liječenje Vladimira Matijanića poštovane temeljne odredbe liječničke djelatnosti.

- Pacijent je imao dostupnu zdravstvenu skrb na razini primarne, specijalističko-konzilijarne i tercijarne zdravstvene zaštite te nisu učinjeni stručni propusti liječnika koji se mogu povezati s nepovoljnim tijekom bolesti covid-19, navodi HLK.

Povjerenstvo je mišljenja, kako navode u priopćenju, da su kod pacijenta Vladimira Matijanića kombinacija necijepljenosti protiv bolesti covid-19, virusom SARS-CoV-2 potaknuta ekscesivna aktivacija aberantnog imunološkog odgovora u sklopu neliječenog Sjögrenovog sindroma te izostanak antivirusnog liječenja sukladno Smjernicama za liječenje oboljelih od covida-19, verzija 5, izdanim od Ministarstva zdravstva 8. veljače 2022., bili glavni razlozi uznapredovalog tijeka covid-19 bolesti i, nažalost, smrtnog ishoda.

Zbog zaštite osobnih podataka, Hrvatska liječnička komora nije ovlaštena objaviti sadržaj stručnog mišljenja, navode u priopćenju.

Podsjetimo, ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je prije 10 dana kako je inspekcija Ministarstvo zdravstva dala svoje mišljenje o okolnostima smrti novinara Vladimira Matijanića, te da su druge institucije te koje trebaju završiti istragu.

"Iznimno mi je žao što se dogodio takav slučaj, naravno da mi na osnovu ovog moramo i nešto naučiti, ali su druge institucije te koje će završiti ovu istragu", rekao je tada Beroš.

Još uvijek se čekaju rezultati izvida Općinskog državnog odvjetništva zbog sumnje na nesavjesno liječenje, a zbog tog je slučaja Hrvatsko novinarsko društvo (HND) premijeru Andreju Plenkoviću predalo zahtjev za smjenom ministra Beroša i provođenjem nezavisne istrage.

Podsjetimo, Vladimir Matijanić preminuo je 5. kolovoza, u 50. godini, u svom podstanarskom stanu u Splitu, nakon što su ga liječnici Kliničke bolnice Split, kao i dvije ekipe splitske Hitne pomoći, odbile hospitalizirati zbog pogoršanog zdravlja uslijed zaraze koronavirusom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:28