BOŽINOVIĆ NAJAVIO

Hrvatska kupuje još dva kanadera za gašenje požara vrijedna 105 milijuna eura

Hrvatska će nabaviti dva kanadera, a novac osigurava Europska komisija (EK) u okviru rescEU mehanizma Unije za civilnu zaštitu

Davor Božinović

 Robert Fajt/Cropix

Kada bi barem svaka sjednica Vlade bila posljednja u njezinom mandatu. Od 33 točke jučerašnjeg dnevnog reda, čak njih 26 odnosile su se na neku vrstu financijskog dara državnim i vjerskim institucijama, tvrtkama, gradovima, a nisu zaboravljene ni tvrtke u Bosni i Hercegovini.

Tako će odlukom Vlade i Ministarstva regionalnog razvoja i poljoprivrede, tijekom ove godine, s 11,6 milijuna eura financirati projekte lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima jedinica lokalne samouprave u kojima je udio pripadnika nacionalnih manjina u stanovništvu viši od 5 posto prema Popisu stanovništva iz 2021. Tim sredstvima financirat će se izgradnja komunalne i socijalne infrastrukture te poljoprivredna gospodarstva koja nemaju uvjete za podizanje kredita.

Nadalje, Vlada je Gradu Osijeku darovala 361.255 četvornih metara zemljišta za izgradnju Poduzetničke zone Nemetin, čija je ukupna vrijednost 12,9 milijuna eura. Jučer su odahnuli i zaposlenici Aerodroma Mostar, jer je Vlada omogućila da taj aerodrom nesmetano radi i ove godine. Naime, Mostaru je dodijeljeno 900 tisuća eura u svrhu unapređenja zračne prometne povezanosti Mostara sa svim regijama Hrvatske i prometnim čvorištima EU. Široke ruke Vlada je bila i prema Caritasu, kojem je udijelila jednokratnu robnu pomoć u prehrambenim i higijenskim proizvodima, u vrijednosti 781.000 eura. Nije zaboravljen ni Mediteranski institut za istraživanje života. Za održavanje i nastavak znanstveno-istraživačkog rada Vlada mu je za ovu godinu dodijelila 700 tisuća eura.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, pak, dobio je suglasnost da potroši 4,8 milijuna eura za skeniranje i indeksiranje arhive Zavoda. Ugovor o tome potpisat će tvrtka Pismohrana i FINA. Vlada je dala državno jamstvo za kreditno zaduženje Hrvatskih cesta kod pet domaćih banaka, u iznosu od 461,4 milijuna eura. Hrvatske ceste tim će sredstvima refinancirati postojeći dugoročni kredit iz 2018. te financirati 17 novih kapitalnih ulaganja.

Odobrenje za kreditno zaduženje u iznosu od 62,2 milijuna eura dobile su i Hrvatske vode. One će taj novac potrošiti na projekte razvoja javne vodoopskrbe i javne odvodnje te zaštite od štetnog djelovanja voda i usluga preventivne, redovne i izvanredne obrane od poplava i leda.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je pak objavio da će Hrvatska nabaviti dva kanadera DHC 515 za gašenje požara, ukupno vrijedne 105 milijuna eura, a novac osigurava Europska komisija. Osim toga, kupit će se rezervni dijelovi za sedam milijuna eura. Ministar obrane Ivan Anušić jučer je, pak, sklopio ugovor s vlasnikom tvrtke Brodosplit Tomislavom Debeljakom o završetku jednog obalnog ophodnog broda. Cijena izgradnje tog broda nije se promijenila, a trebao bi biti završen u roku od devet mjeseci, dok će se o dovršetku preostala tri broda nastaviti razgovori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:31