PODRŠKA SARAJEVU

Hrvatska i BiH grade dobrosusjedske odnose, priprema se sjednica dviju vlada

Dužnosnici su razgovarali i o pripremi održavanja zajedničke sjednice hrvatske i vlade BiH u lipnju ove godine u Zagrebu

Andrej Plenković i Elmedin Konaković

 Damjan Tadić/Cropix

Hrvatski premijer Andrej Plenković susreo se u utorak u Zagrebu s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, priopćila je vlada.

Plenković je istaknuo bliske i dobrosusjedske odnose Hrvatske i BiH te je pozitivnim ocijenio brzo formiranje novog Vijeća ministara u BiH.

Dužnosnici su razgovarali i o pripremi održavanja zajedničke sjednice hrvatske i vlade BiH u lipnju ove godine u Zagrebu.

Plenković je potvrdio čvrstu potporu Hrvatske daljnjem europskom putu BiH nakon dobivanja statusa kandidata za članstvo te istaknuo važnost reformskih koraka u nastupajućem razdoblju.

Naglasivši važnost dijaloga i poštivanja pune ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda, Plenković je izrazio nadu da će se sadašnji pozitivni iskoraci iskoristiti za nastavak pregovora političkih aktera u BiH o izbornoj reformi, stoji u vladinu priopćenju.

Konakovića je primio i predsjednik Zoran Milanović koji je ponovio svoju potporu europskim ambicijama BiH.

Također je istaknuo važnost provođenja Daytonskog sporazuma s posebnim naglaskom na potrebu da se osigura legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda BiH u svim tijelima vlasti.

Dužnosnici su razgovarali i o situaciji u jugoistočnoj Europi te o posljedicama ruske agresije na Ukrajinu, stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:12