POMOĆ SUSJEDIMA

Hrvatska će donirati 50.000 doza cjepiva AstraZenece BiH, Crnoj Gori i Kosovu

Vlada je na jučerašnjoj sjednici donijela takvu odluku jer na taj način RH iskazuje solidarnost i humanitarnost
 Christof Stache/AFP

Hrvatska će donirati zemljama u regiji 50 tisuća doza cjepiva, i to 30 tisuća Bosni i Hercegovini te po deset tisuća Crnoj Gori i Republici Kosovo, odlučeno je na sjednici Vlade. Iako u Odluci nije navedeno koje cjepivo doniramo, od izvora iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doznajemo da je riječ o AstraZeneci koje u ovom trenu ima najviše u skladištima HZJZ-a.

Prema posljednjim podacima Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC), Hrvatska trenutno na skladištu ima gotovo 450.000 neiskorištenih doza cjepiva, a nešto više od 200.000 uskladištenih doza odnosi se na cjepivo AstraZenece. Do sada je u Hrvatsku ukupno stiglo 1,366.120 doza cjepiva svih proizvođača, od čega se više od polovice (726.570) odnosi na Pfizer.

Od toga su iskorištene 920.844 doze, odnosno 67,4 posto, što je treći najgori udio iskorištenosti u EU: iza nas je Bugarska s uvjerljivo najnižih 42 posto iskorištenosti te Grčka, koja je gotovo jednaka kao i mi te je iskoristila 66,8 posto pristiglog cjepiva. U većini zemalja EU iskorištenost je veća od 80 posto.

Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar kaže kako u ovom trenu ima sasvim dovoljno zainteresiranih za cijepljenje te da vjeruje kako će takav biti cijeli svibanj, no hoće li u lipnju biti dovoljno zainteresiranih, teško je predvidjeti.

Cijepili 8400 ljudi

- Nadam se da će se cijepiti što više građana. Jučer smo cijepili 8400 građana, a imamo kapaciteta za cijepiti i više od toga. Naravno, koliko ćemo cijepiti u ovom trenutku ovisi o dostupnim dozama - kaže Šostar. Naime, prema ECDC-u, u Hrvatskoj je iskorišteno manje od 70 posto. Šostar kaže da su to varijabilni podaci te da treba uzeti u obzir da se dio doza mora čuvati za docjepljivanje.

- Mi smo cijepili 78 tisuća osoba s AstraZenecom, oni moraju primiti i drugu dozu, a s obzirom na probleme s isporukama kojih je bilo, mora se dio cjepiva čuvati - pojašnjava Šostar. Govori i da i dalje veći dio građana dolazi preko liječnika, ali da dio dolazi i preko platforme CijepiSe.

Što se Međimurske županije tiče, odaziv na cijepljenje je odličan i u hrvatskom je vrhu prema broju cijepljenih, a odsad će, najavljuje ravnateljica međimurskog HZJZ-a Marina Payer-Pal, te brojke biti i veće. Svima starijima od 18 godina upućen je javni poziv da se dođu bez prethodne najave cijepiti AstraZenecom.

- Do srijede navečer potrošili smo 27.433 doze. Barem jednom su dozom cijepljene 22.633 osobe, što je 25,2 posto starijih od 18 godina. Jučer smo na tri punkta, redovno Pfizerom cijepili 1428 osoba plus sve one koji su došli na AstraZenecu bez najave.

Zadovoljni smo - rekla je Jutarnji dr. Payer-Pal. Ni Varaždinska županija nema problema s odazivom na cijepljenje. Dnevno se u prosjeku cijepi oko tisuću ljudi, ovoga će tjedna, kroz punktove i ambulante biti cijepljeno 9000 osoba. Od sljedećeg se tjedna taj broj planira znatno povećati, na 14.000 osoba tjedno.

- Cijepljenje se ne izbjegava, ali svaka druga pozvana osoba odbije Astra Zenecu. Srećom pa je bazen necijepljenih još uvijek dovoljno dubok, pa pronađemo zamjenu da se cjepivo iskoristi. Od 14.000 koliko namjeravamo sad kad imamo dovoljno cjepiva, cijepiti sljedeći tjedan, njih 9000 će proći kroz punktove, a ostalih 5000 cijepit će njihovi liječnici obiteljske medicine – rekao je Marin Bosilj, pročelnik ZJZ-a Varaždinske županije.

Koliko je građana iskazalo interes za cijepljenje te hoćemo li doći u situaciju da će cjepiva biti više nego zainteresiranih pitali smo HZJZ i Ministarstvo zdravstva, ali odgovore nismo dobili.

Istra još cijepi starije od 65 i kroničare

Ante Ivančić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja, kaže da interes za cijepljenje u Istri ne jenjava.

- Mi još uvijek nismo cijepili sve one koji su stariji od 65 godina. Tri su razloga za to. Jedan je preraspodjela pacijenata po ordinacijama, gdje neka ordinacija ima više pacijenata starije životne dobi nego neka druga.

Drugi razlog je taj što je dio ljudi odbio neko cjepivo, a treći najvažniji, da se i dalje te skupine prijavljuju za cijepljenje. Na tjednoj bazi imamo od 300 do 500 novih prijava kod liječnika te 10-tak prijava za cijepljenje medicinskih djelatnika - pojašnjava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 00:24