USPROTIVILI SE

HRVATI U MODRIČI OČEKUJU DA ĆE VLASTI RS PROMIJENITI TRASU AUTOCESTE Zbog nje bi moralo biti porušeno više od 100 kuća hrvatskih povratnika

 
 Danijel Soldo / CROPIX

Hrvatski povratnici u općini Modriči u Republici Srpskoj, zajedno s njihovim političkim predstavnicima, jedinstveno su se usprotivili sadašnjoj trasi autoceste kojom bi se srušilo više od stotinu njihovih obiteljskih domova te su izrazili optimizam da će vlasti srpskoga entiteta promijeniti odluku nakon javne rasprave, održane u toj općini.

Kako su u petak izvijestili mediji u Mostaru, na javnoj raspravi prihvaćene su primjedbe koje su uputili predstavnici hrvatskih povratničkih naselja iz Garevca, Donjog Kladara i Čardaka u općini Modriči, preko kojih je trebao ići dio autoceste od Vukosavlja prema Brčkom.

Garevac, 101019
Mjestani Garevca ogorceni sto autoput Banja Luka-Brcko po projektnom planu prolazi tocno kroz njihovo mjesto.
Na fotografiji kuca obitelji Perkovic preko kojeg bi zemljista trebao proci autoput.
Foto: Danijel Soldo / CROPIX
Danijel Soldo / CROPIX

„Poslije javne rasprave ja sam optimist. Dobili smo snažnu potporu općinskih vlasti i zajedno ćemo se boriti za izmjenu projekta i zajedno uputiti žalbu", rekao je predsjednik Mjesne zajednice Garevac Vlado Tokić.

Prema prvotnome planu trasa autoceste je trebala proći središtem naselja Garevca te bi zbog toga moralo biti porušeno više od 100 kuća koje su hrvatski povratnici obnovili nakon što su bile srušene tijekom posljednjeg rata.

Pero Josipović, savjetnik dopredsjednika RS iz reda hrvatskog naroda Josipa Jerkovića, rekao je kako je posebno važno što je potporu mještanima dao i načelnik Modriče, te je najavio snažno zauzimanje dopredsjednika RS-a.

"Uskoro se planira i sastanak u Banjoj Luci i vjerujem da će trasa biti izmijenjena", rekao je Josipović. On je ranije trasu autoceste kroz Modriču nazvao udarom na Hrvate povratnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 07:37