TRŽIŠTE RADA

Hrvati se ne zapošljavaju u EU zbog zastoja u pregovorima

Većina od 1400 zainteresiranih koji su prošli testiranje već godinu i pol čeka na poziv iz Bruxellesa

BRUXELLES - Institucije Europske Unije opovrgavaju tvrdnje iz sindikalnih krugova da je zbog “proračunskih razloga” zapošljavanje građana Hrvatske u EU zaustavljeno na dulje vrijeme, ali se iz odgovora koje smo dobili iz tih institucija vidi da je proces u velikom zastoju.

Početkom prošle godine, točnije u veljači, gotovo 2000 građana Hrvatske pristupilo je testiranju u sklopu natječaja koji je objavio EPSO, Ured za selekciju osoblja za rad u institucijama EU. Na taj se natječaj, temeljem kojeg se u EU trebalo zaposliti 350 osoba, tada javilo 3429 osoba.

Paralment zapošljava

Testiranju je pristupilo oko 2000 osoba, a potrebni je prag prošlo njih gotovo 1400.

No, većina njih, osim što su im u svibnju prošle godine javili rezultate i rekli da su stavljeni na listu, već godinu i pol nije dobila nikakvu obavijest što se dalje dogodilo.

Iako nitko to službeno ne želi reći, mnogi izvori iz EU priznaju da je do zastoja ili usporavanja u zapošljavanju Hrvata na privremene ugovore došlo zbog kašnjenja u zaključenju pristupnih pregovora.

U međuvremenu je Parlament jedini koji je zaposlio malo veći broj Hrvata, ali samo desetak. Simon Coates, predsjednik Sindikata zaposlenih u Vijeću EU, izjavio je nedavno za EUobserver da je “na dulje vrijeme zaustavljeno zapošljavanje pravnih lingvista Hrvata, iako se EU priprema za skori prijem Hrvatske u članstvo”.

Posebna autorizacija

Međutim, glasnogovornik Vijeća EU, Nikolas Kerleroux, rekao je da je Vijeće “u procesu regrutiranja tima pravnih lingvista, s ciljem da oni počnu raditi početkom 2011.”. Nakon toga će se, prema potrebi, nastaviti i s regrutiranjem drugih profila u Vijeću EU. Europska komisija, institucija koja zapošljava najveći broj “eurokrata”, dosad je, prema informacijama koje je Jutarnjem dostavio Michael Mann, glasnogovornik povjerenika za međuinstitucionalne odnose i administraciju, kao “ugovorne agente” s liste EPSO-a zaposlila samo dvije osobe, dok 50 Hrvata rade kao “lokalni agenti” za EK, i to uglavnom za potrebe delegacije u Zagrebu.

Iz Europske komisije napominju da je zapošljavanje kao “ugovorni agent” za državljane Hrvatske ograničeno “isključivo za izravnu potrebu priprema za prijem države u članstvo”. Što se tiče zapošljavanja kao “privremenog agenta”, Mann kaže da je to moguće samo u iznimnim slučajevima s posebnom autorizacijom.

Datum pristupa

Dodaje da trenutačno samo jedna osoba iz Hrvatske radi u tom svojstvu u EK.

- Tek kada se utvrdi datum pristupa Hrvatske u članstvo, počinju pripreme za veće zapošljavanje - objasnio je.

Odmah posao za manji broj tajnika, lingvista i prevoditelja

Kada je EPSO početkom 2009. održao testiranje, bilo je to pod pretpostavkom da će Hrvatska krajem te godine zaključiti pregovore.

Ako se budu ostvarila nova očekivanja, Hrvatska bi realno sredinom 2011. mogla zaključiti pregovore i tada bi se mogao utvrditi i točan datum eventualnog pristupa Hrvatske EU. Tada bi, prema praksi koja je važila za druge pristupajuće države, EU počela proceduru većeg zapošljavanja Hrvata za rad u svoje institucije.

Dotad će EU najvjerojatnije zaposliti manji broj prevoditelja, lingvista i tajnika, koji su nužni da bi se EU pripremila za prijem Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 13:43