TISUĆE REAKCIJA

Hrvati nakon današnjeg potresa oborili rekord EMSC-a: ‘Vi ste naš seizmički senzor‘

Seizmolog Seizmološke službe Krešimir Kuk kaže kako današnji potres kod Zagreba, osim što se široko manifestirao i zabrinuo građane, nije izazvao nikakve štete

Potres u Zagrebu

 Emsc/

Seizmolog Seizmološke službe RH Krešimir Kuk izjavio je u subotu da je epicentar potresa od 2,9 prema Richteru, koji se osjetio na širem zagrebačkom području, bio kod Markovog polja, a osim što se široko manifestirao i zabrinuo građane, nije izazvao nikakve štete.

"U 10 sati i četiri minute zabilježili smo slab potres na zagrebačkom području. Epicentar je bio kod Markovog polja, magnituda 2,9 prema Richteru, intenzitet u epicentru III. do IV. stupnja Europske makroseizmičke ljestvice (EMS)", rekao je Hini Kuk.

Potres se osjetio na širem zagrebačkom području, ali radilo se o slabom potresu, pa osim što se široko manifestirao nije izazvao nikakve štete, dodao je.

Kuk kaže da je i najnoviji potres povezan s jakim potresom koji je pogodio Zagreb prije gotovo tri godine. U jutarnjim satima 22. ožujka 2020. Zagreb i šire zagrebačko područje pogodio je snažan potres magnitude M=5.5, nakon kojeg su uslijedili brojni naknadni potresi.

"Serija aktivnosti je počela s jakim potresom 2020. godine. Od tada je trajala godinu i pol do dvije godine malo izraženije, a nakon toga su potresi postali rjeđi i slabiji", ističe Kuk.

Podsjetio je kako je prije nekoliko dana bio jedan još slabiji potres, koji se osjetio u užem epicentralnom području, no to je aktivnost na zagrebačkom području koja se nije potpuno i trenutno ugasila.

Na svakom epicentralnom području gdje se dogodi jači potres, duže vrijeme se bilježe slabiji naknadni potresi, ali ne može se znati hoće li se i gdje dogoditi neki novi potres. Prognoza potresa nije moguća, poručio je Kuk.

Iz Europskog mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), koji je prvi objavio podatke o jutrošnjem potresu, izvijestili su da su Zagrepčani oborili rekord po broju dojava za potres.

EMSC je primio 5500 dojava u roku pet minuta nakon potresa. Za ovu jačinu potresa, to je rekord, piše EMSC.

Otkrili su i da su Hrvati neposredno nakon potresa njihovu aplikaciju otvorili više od 10.000 puta.

"Vi ste naš seizmički senzor", poručili su iz EMSC-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:42